Odzivi

Ukrajinci niso krivi za težaven položaj kleti

pk
25. 7. 2016, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potem ko je Višje sodišče v Ljubljani razveljavilo sklep o stečaju družbe Agroind, smo preverili, kaj se zdaj dogaja v kleti in kaj javnosti sporočajo tuji lastniki. Spregovorili smo tudi z delavci in domačini. Slednji opozarjajo, da so za krizo kleti najbolj odgovorna njena nekdanja vodstva in ne Ukrajinci.

STA
Delavcem so obljubili izplačila plač, ki jim jih še dolgujejo. Poudarili pa so tudi, da želijo podjetje rešiti.

Najprej smo se napotili k zaposlenim v kleti. V njihovem imenu je z nami govoril predsednik sveta delavcev Andrej Furlan, ki je povedal, da so se minuli teden samo enkrat dobili na krajšem sestanku s predstavniki ukrajinske družbe Demistone Holding Limited.

Kaj pravijo delavci?

STA
Igor Kremen iz družbe Demistone Holding Limited napoveduje povečanje proizvodnje in prodaje.

Prisotni so bili Oleg Medvedjev, Sergij Heylik in Igor Kremen. Ti so delavcem obljubili izplačila plač, ki jim jih še dolgujejo, poudarili pa so tudi, tako nam pove Furlan, da želijo podjetje rešiti. »Mi bi radi, da obljube postanejo dejanja,« je komentar sveta delavcev na njihove besede.

»Dokler se Okrožno sodišče v Novi Gorici, ki bo še enkrat presojalo o stečaju, ne odloči, kako bo s tem, zaposleni delamo naprej. Delali bomo tudi z Ukrajinci, če stečaja ne bo, vendar le dokler bodo prihajale plače,« še poudari Furlan in doda, da niso naperjeni proti njim, le za svoje pravice se borijo.

O proizvodnji in prodaji

Povezali smo se tudi z lastniki, ki morajo za vse pomembnejše poslovne odločitve, ki jih želijo izvesti, tako je namreč odločilo sodišče, do imenovanja nove vodstvene ekipe, dobiti soglasje sodišča. V imenu ukrajinske družbe Demistone Holding Limited je spregovoril tudi njihov predstavnik Igor Kremen, ki je na začetku izjavil, da meni, da ponovnega stečaja ne bo in da ostajajo v Vipavi. Za prihodnje mesece je napovedal povečanje proizvodnje in prodaje.

Še pred odločitvijo sodišča bodo, tako še napoveduje Kremen, delavcem izplačali preostali del marčevske in celotno aprilsko plačo. Denar, ki je trenutno na računu podjetja, gre za znesek v višini 150.000 evrov, bodo namenili za tekoče poslovanje, denar za plače pa bodo zagotovili sami. Zaostale plače naj bi po njegovih zagotovilih prejeli vsi zaposleni kot tudi tisti nekdanji zaposleni, ki so zdaj prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Stečajni upravitelj je že predal posle
Ukrajinci so od stečajnega upravitelja ponovno prevzeli vodenje Agroinda, potem ko je višje sodišče ugodilo večinskemu lastniku in razveljavilo sklep o stečaju, zadevo pa vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. Kaj bo s stečajem, bo znano 4. avgusta. Agroind sicer trenutno tekoče posluje z 22. zaposlenimi. 

O odkupu grozdja

Kar zadeva odkup grozdja, je Kremen povedal, da bodo najprej počakali na odločitev sodišča o stečaju, ponovno se bo o njem odločalo na začetku avgusta, nato pa bodo vzpostavili stik z vipavsko zadrugo in se poskušali dogovoriti o odkupu. Kremen je na koncu tudi poudaril, da proizvodnja vina ostaja njihova prioriteta.

Povezali smo se tudi z Alešem Kosovelom iz Kmetijske zadruge Vipava in ga povprašali, kakšno je pri njih vzdušje; kako kmetje, ki kleti dobavljajo grozdje, gledajo na vse dogodke in ali bodo po vsem, kar je bilo, sploh še zagotavljali surovino za vino.

Kaj menijo v zadrugi

»Zadruga in kmetje smo precej zmedeni ob vsem dogajanju, zato je čisto mogoče, da v klet svojega grozdja ne bodo dobavljali. Po mojem mnenju bi bilo sicer prav, da neka količina pride v klet, saj bo sicer ta ostala brez vina, kar pa za Agroind lahko pomeni konec,« pove Kosovel.

Zanima nas, kam bo Vipavska, če ne v klet, potem oddala svoje grozdje. Kosovel nam pojasni, da s tem verjetno ne bo težav. »Po vremenskih ujmah, ki so v nekaterih predelih Slovenije popolnoma uničile vinograde, je letos v teh prizadetih koncih veliko zanimanja za nakup grozdja od tam, kjer take smole ni bilo,« razloži.

Mnenja domačinov

Odpravimo se tudi na ulice Vipave, kjer mimoidoči, ki jih zaustavimo, zadržano poslušajo naša vprašanja v povezavi s kletjo. Večina jih ne verjame v dobre namene Ukrajincev in si želijo stečaj, ker bi v tem primeru po njihovem mnenju klet lahko rešil konzorcij, ki ga je oblikovala lokalna skupnost s pomočjo Občine Ajdovščina. Sicer pa pravijo, da je bila družba že pred prihodom Ukrajincev zrela za stečaj.

»Odgovornost za težaven položaj družbe smo neupravičeno preložili na Ukrajince. Menim, da so bili glavni grehi, ki so klet spravili na dno, storjeni že pred njimi. Nekdanja vodstva so se okoriščala s kletjo. Seveda je zdaj krivdo najlažje prevaliti na Ukrajince,« komentira Vipavec Peter.