POVABILO BORUTA PAHORJA

Na obisku v ponedeljek bolgarski predsednik

A.K./STA
24. 7. 2016, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo v ponedeljek na uradnem obisku v Sloveniji bolgarski predsednik Rosen Plevneliev. Po napovedih bo glavna tema pogovorov krepitev dvostranskega sodelovanja na vseh področjih, predvsem gospodarskem. Govora bo tudi o aktualnih vprašanjih EU in regionalnih temah, verjetno tudi o dogajanju v Turčiji.

STA

Kot napovedujejo v uradu predsednika republike, obisk bolgarskega predsednika pomeni nadaljevanje političnega dialoga na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama.

Glavne teme pogovorov bodo politično in gospodarsko sodelovanje med državama, regionalne teme ter aktualna vprašanja Evropske unije in mednarodne politike. Dvostransko sodelovanje med državama je dobro, odnosi so prijateljski in politični dialog je intenziven.

Prizadevanja gredo v smer intenziviranja sodelovanja na gospodarskem področju, saj je Slovenija s tem namenom letos v Sofiji odprla konzulat, še navajajo v predsednikovem uradu.

Pahor bo Plevnelieva sprejel na Brdu pri Kranju, kjer bosta imela pogovore in novinarsko konferenco. Nato bosta skupaj obiskala Medvode in tam odkrila klop prijateljstva.

V Ljubljani se bosta nato z bolgarskim gostom sešla še premier Miro Cerar in podpredsednik DZ Matjaž Nemec. Plevneliev se bo srečal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, obiskal pa bo tudi Institut Jožef Stefan in imel pogovore s tamkajšnjim vodstvom. Obisk bo sklenil s svečano večerjo na gradu Brdo, napovedujejo v vladnem uradu za komuniciranje.

Stiki med Bolgarijo in Slovenijo so v zadnjem času pogosti. V začetku junija je bil na uradnem obisku v Bolgariji zunanji minister Karl Erjavec, teden dni za njim pa še predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Erjavec je med obiskom odprl konzulat v Sofiji, ki ga vodi častni konzul Nikolaj Vasilev.

Dvostranska menjava med Slovenijo in Bolgarijo je lani dosegla 266 milijonov evrov, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Vrednost blagovne menjave uvršča Bolgarijo na 26. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije.

Slovenija je lani v 7,2-milijonsko Bolgarijo izvozila za 174 milijonov evrov blaga, 82 milijonov evrov več kot je iz nje uvozila.