TRAJNOSTNI RAZVOJ

Princ Charles Sloveniji podelil pomembno priznanje

K.A./STA
17. 7. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na zaključni konferenci triletnega projekta Measure what matters pod okriljem organizacije valižanskega princa Charlesa so v Londonu Slovenijo razglasili za eno vodilnih držav pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja.

Reuters
Valižanski princ Charles je na dogodku povedal, da se vrata priložnosti za trajnostni razvoj hitro zapirajo.

Kot so sporočili iz SMC, so vladno strategijo izpostavili kot primer dobre prakse pri odgovornem načrtovanju prihodnosti.

Namen ponedeljkovega dogodka v Londonu je bil združiti napore gospodarstva, vladnega sektorja, finančnega sveta in civilne družbe ter jih spodbuditi k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih leta 2015 sprejele in potrdile države članice Združenih narodov, so še pojasnili na stranki SMC.

Valižanski princ Charles, ki si v okviru svoje organizacije Accounting for sustainability prizadeva za vzpostavitev mehanizmov učinkovitega uresničevanja ciljev trajnostnega razvoja, je na dogodku povedal, da se vrata priložnosti za trajnostni razvoj hitro zapirajo.

Veliko akterjev, tako držav kot zasebnih organizacij, se preveč ozko usmerja samo v enega ali dva stebra trajnostnega razvoja, meni Charles, ki sicer po navedbah vladne službe za razvoj in kohezijo bistvo trajnostnega razvoja vidi v hkratnem upoštevanju družbene, okoljske in ekonomske komponente.

Slovenija primer dobre prakse

Med osrednjimi primeri dobrih praks uresničevanja Agende 2030 za trajnostni razvoj so v Londonu izpostavili prav pripravo strategije razvoja Slovenije, ki je po mnenju organizatorjev primer dobre prakse pri zasledovanja ciljev trajnostnega razvoja ter odgovornega načrtovanja prihodnosti z inovativnimi pristopi vključevanja družbe. Slovensko strategijo so objavili tudi na spletni strani projekta Measure what matters.

Kot so še zapisali na vladni službi za razvoj, strategija z odgovornim načrtovanjem prihodnosti, upoštevanjem nacionalnih prioritet in prispevanjem h globalnemu razvoju predstavlja inovativni pristop, ki je lahko zgled tudi drugim državam.

Measure what matters je triletna iniciativa, katere misija je povečati usklajenost med korporativnimi, nacionalnimi in globalnimi akterji, s ciljem ugotoviti, kako čim bolje meriti napredek, ter ob tem vzeti v obzir zdravje planeta in blaginja družbe in ne samo profit, še pojasnjujejo na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.