Po blokadi pristanišča

Prva nadzornica nemirne luke: "Razmere se bodo do petka normalizirale"

M.K./STA
4. 7. 2016, 17.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Uprava Luke Koper probleme, nastale po blokadi pristanišča, po mnenju nadzornega sveta družbe rešuje ustrezno in na edini mogoči način, je po izredni seji povedala njegova predsednica Alenka Žnidaršič Kranjc.

STA
Alenka Žnidaršič Kranjc meni, da bi bilo izročanje opominov upornim delavcem v tem trenutku neproduktivno.

Nadzorniki po njenem tudi verjamejo, da bo uprava v kratkem uspela doseči troizmensko delo in da se bo stanje do petka normaliziralo.

Alenka Žnidaršič Kranjc je na novinarski konferenci po današnji izredni seji najprej spomnila, da vodstvo družbe ni stalo križem rok, da pa delavci sprva niso želeli komunicirati z nikomer razen s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in da so pogajanja stekla šele po tem, ko je premier v soboto dal vedeti, da z njimi ne bo komuniciral.

Nadzorni svet pa je danes po njenih besedah ugotovil, da so vsi napori, usmerjeni v normalizacijo dela ter da je v danes začeto osemurno delo vključenih več kapacitet, kot bi jih bilo v normalni izmeni, poleg tega pa so delavci pristali, da bodo opravljali delo tudi izven teh osmih ur. To pa pomeni, da so v Luki trenutno na kapacitetah dveh izmen in se bo delo najmanj v tem obsegu nadaljevalo do nadaljnjega.

"Nadaljujejo se zelo intenzivna pogajanja z zaposlenimi oz.njihovimi predstavniki. Verjamemo, da bo uprava uspela doseči pospešeno troizmensko delo v kratkem času in, v kolikor bo pri tem uspešna, verjamemo, da bi po neki optimalni varianti do petka bilo stanje z vsemi zamudami že normalizirano," je ocenila prva nadzornica Luke. Člani nadzornega sveta se bodo sicer o stanju v Luki zopet sestali v četrtek.

STA
Delavci so pristali, da bodo opravljali delo tudi izven sprva dogovorjenih osmih ur.

Pri sedanji blokadi pravno ne gre za stavko, je še opozorila Kranjčeva, zato se je vprašala, kaj bi uprava v tem primeru lahko še naredila: "Lahko bi izročila opomine, v tem trenutku 605 delavcem od 860, pred prekinitvijo dela." Ocena uprave, s katero se tudi sama strinja, pa je, da bi "to bilo v tem trenutku kontraproduktivno in da bi pripeljalo do še dodatnih zaostrovanj, ki jih družba ne potrebuje, hkrati pa, če pride do odpovedi 600 delavcem, družba ni sposobna nadaljevati dela pod nobenimi pogoji v naslednjih nekaj mesecih".