Izredno stanje v pristanišču

Jutri se bodo sestali nadzorniki Luke

E.R.
3. 7. 2016, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O dogajanju v Luki Koper v ponedeljek tudi izredna seja nadzornega sveta družbe

STA
Pred sedežem Luke Koper se je zbralo okoli 1000 nezadovoljnih ljudi.

Delo v Luki Koper že tretji dan stoji, zato sta se dve tovorni ladji že preusmerili v Trst.

Uprava Luke Koper, večina članov nadzornega sveta (NS) in pooblaščeni predstavnik zaposlenih so na današnjem sestanku ugotovili, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave, so sporočili iz družbe. Nadzorniki pa so  za jutri sklicali izredno sejo o stanju v pristanišču.

Luški delavci že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča. Danes dopoldne pa so se, ker je bil sobotni poziv zaposlenih predsedniku vlade Miru Cerarju neuspešen, na sedežu družbe sestali uprava, večina članov NS in pooblaščeni predstavnik zaposlenih, so po sestanku sporočili iz družbe.

Nadzorniki tudi o vladnem dokumentu

Kot so dodali, je nadzorni svet družbe za ponedeljek sklical tudi izredno sejo, na kateri se bo seznanil s stanjem v pristanišču, obravnaval pa bo tudi vsebino in posledice omenjenega vladnega dokumenta.Dogajanje pred vhodom v Luko Koper, kjer zaradi blokade nastaja velika gospodarska škoda, je dopoldne minilo mirno. V večernih urah pa naj bi se upornim delavcem pridružili tudi njihovi družinski člani in prijatelji.

Na sestanku so ugotovili, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov iz dokumenta ministrstva za infrastrukturo, katerega vsebina je v soboto zaokrožila v javnosti in ki po mnenju Luke Koper postavlja na laž ministra Petra Gašperšiča. Ta je javno zanikal, da bi vlada razmišljala o uvedbi pristaniške uprave in odpiranju koncesijske pogodbe. 


Zmanjšanje prihodkov in števila zaposlenih

Kot so navedli v Luki Koper, v omenjenem dokumentu jasno piše, da bo država s ciljem vzpostavitve konkurence v pristanišču ustanovila pristaniško upravo in vzpostavila možnost podeljevanja novih koncesij za nove investicije. To pa za Luko Koper pomeni zmanjšanje prihodkov, dobička in števila zaposlenih, so opozorili.


"Država zavestno škoduje"

"Iz tega lahko sklepamo, da večinski lastnik, država, zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe. Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost," so dodali.

Vsi prisotni na današnjem sestanku bodo sicer še naprej vlagali maksimalne napore za čimprejšnjo normalizacijo stanja, so še pojasnili v Luki Koper.