Pestro dogajanje na sodiščih

Nadaljevalo se bo sojenje za umor direktorja Kemijskega inštituta

E.R.
3. 7. 2016, 12.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predzadnji teden pred sodnimi počitnicamibo na sodiščih nekaj odmevnejših obravnav. V Kopru, denimo, so za tamkajšnjega župana Borisa Popoviča sklicane tri obravnave, nadaljevalo se bo sojenje za umor direktorja Kemijskega inštituta, potekal bo predobravnavni narok za umor bohinjskega učitelja.

STA
Za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Koprskega župana Popoviča čaka pester teden na sodišču. Za sredo in petek sta tako razpisana naroka v zvezi z razdrtjem koncesije za mestno kopališče. Tožilstvo Popoviču ter tedanjemu predstojniku občinskega urada za gospodarske javne službe Rafku Klinarju in direktorici občinske uprave Sabini Mozetič očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za kopališče. Mestna občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo z družinskim podjetjem Popovičevih, ki je sicer veljala do leta 2012, in družbi BPC podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih. S tem pa naj bi oškodovali občinski proračun.

Nadaljevanje sojenja Noviču

Že mesec in pol je minil od zadnje obravnave v sojenju Milku Noviču, ki se brani očitkov umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Narok, razpisan pred dvema tednoma, so namreč preklicali. Tedaj sodišče namreč še ni dobilo izvedenskega mnenja, ki ga je delal inštitut v Münchnu. Ta je pripravil novo izvedensko mnenje o strelskih delcih, najdenih na Noviču. Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) je za Noviča namreč obremenjujoče, dve priči obrambe pa to mnenje spodbijata.

Predobravnavni narok za umor bohinjskega učitelja

Na kranjskem okrožnem sodišču bo v torek predobravnavni narok za Albana Thacija, ki je obtožen, da je novembra 2014 v Nomenju pri Bohinju oropal in ubil 60-letnega bohinjskega učitelja Pavla Zupana. Jeton Fida in Shklqim Banushi, ki ju obtožnica bremeni sodelovanja pri ropu, sta že priznala krivdo na predobravnavnem naroku 21. junija. Izrečena jima je bila kazen leta in osmih mesecev zapora, ki jo bosta opravila v obliki družbenokoristnega dela.

 V ponedeljek se bo nadaljevalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik in  sojenja Romanu Leljaku zaradi domnevne zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. 

Nadaljevalo se bo tudi ponovljeno sojenja Robertu Časarju, Marjanu Mikužu in Srečku Prijatelju v zadevi Orleška gmajna.