Ločič

Dan za obujanje zgodovine

Gabrijel Toplak
20. 6. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Društvo za ohranjanje običajev se lahko podpiše pod še ene uspešno izvedene kmečke igre, s katerimi obujajo običaje, ki so že izumrli ali počasi izginjajo. Tekmovalci mešanih ekip so se pomerili v več igrah, ki so dodobra nasmejale občinstvo. Na koncu je zmagala ekipa Izpod šanka.

Gabrijel Toplak
Lipo so s sekirami podirali Martin Krajnc, Branko Koletnik in Franc Brumen.

Če so obiskovalci in tekmovalci kmečkih iger v kraju Ločič v občini Trnovska vas, ki jih pripravlja tamkajšnje Društvo za ohranjanje običajev, lani precej pogledovali v nebo, saj je kar naprej obstajala velika verjetnost, da bo deževalo, oboji minulo soboto teh skrbi niso imeli. Sonce je tako pripekalo, da si bodo namesto oziranja proti nebu tokratno tekmovanje lahko zapomnili po številnem občinstvu, močni konkurenci in dobrem vzdušju.

Od petih tekmovalcev je bila vsaj ena ženska tekmovalka. 

OBUJANJE OBIČAJEV

Vodja tekmovanja in predsednik tega društva Peter Benko je povedal, da je namen iger obujanje običajev, ki so že izumrli ali izumirajo, zato so najprej s prikazom podiranja dreves počastili kmečki praznik. »Postavili smo drevo, slovensko lipo. Podrli pa jo bomo na način, ki se ga dandanes še redki poslužujejo. To pomeni, da ne bodo uporabili motorne žage, ampak zgolj sekire in tako imenovano zugžago ali žago na poteg z ostrimi zobovi za žaganje,« je uvodni del kmečkih iger predstavil Benko in dodal, da je poleg osrednjega namena že 7. tradicionalne prireditve pomembno druženje ter srečevanje občanov. Tekmovalci so se pomerili v petih grah, in sicer Petelinji boj, Z jumbo vrečo do cilja, Sankanje po ločko, Žaganje debla ter Mokra igra.

Gabrijel Toplak
Tradicionalne kmečke igre vsako leto obiščejo in si jih ogledajo ljudje od blizu in daleč.

NA PRIREDITEV S SEKIRO

In prvi, kot jih je na prizorišču napovedal Alojz Fekonja iz Trnovske vasi, so se predstavili domačini Martin Krajnc, Branko Koletnik in Franc Brumen. Možje, ki so kljub zrelim letom delovali precej mladostno, so na prireditev prišli s sekirami. V svojem življenju so, pravijo, že ničkolikokrat prijeli zanjo ali ročno žago ter tako podirali drevesa. Izkušnje so v praksi tudi potrdili, saj drevo res ni dolgo stalo. Pa še prikaz pridelovanja desk oziroma tramov, imenovanih podnci, ki so jih naši dedki in babice uporabljali predvsem v hlevih, na stari način jim je šel dobro od rok. Dogajanje so organizatorji popestrili z razstavo starejših žag.

Alojz Benko, župan: „Veseli smo, da imamo društvo, ki skrbi za ohranjanje že nekoliko pozabljenih običajev.“

PET RAZLIČNIH IGER

Na bližnjem travnatem igrišču pa tudi ob šankih so se v tem času že pripravljale ekipe petih tekmovalcev, v katerih je moral biti vsaj eden nasprotnega spola. Stikali so glave in kovali načrte. V igri so bili pokali. Prvič se je iger udeležila ekipa Umetniške duše. Njihov vodja Srečko Arnuš je povedal: »Tukaj smo v prvi vrsti zaradi prijateljev. Res pa je, da smo v ekipi sami umetniki, in zato na kaj drugega kot na zmago ne računamo.«

Gabrijel Toplak
Na koncu so vse ekipe dobile priznanja, najboljše tri pa tudi pokale.

Vseeno je treba priznati, da so nastopajoči, ki so se sicer precej spotili, pod budnim očesom sodniške ekipe, ki jo je vodil Manfred Jakop, pogosto nasmejali občinstvo. Slednjim so kmečke igre postale že stalnica v mesecu juniju. Nekaterim so tako priljubljene, da so se zanje pripravljeni voziti z oddaljenih območij. Eden takšnih je bil Bogomil Korada, ki je zato, da si jih ogleda z družino, prevozil nekaj več kot 200 kilometrov. »Za igre nam je povedala ženina sestra. Nismo dolgo razmišljali. Sedli smo v avtomobil in se pripeljali,« je pojasnil Korada z Mestnega Vrha pri Ptuju, ki zdaj živi v avstrijskem mestu Trieben. Tekmovanje je podprla občina Trnovska vas. Župan Alojz Benko je pojasnil, da v proračunu vselej zagotovijo denar, s katerim pomagajo organizatorju tekmovanja. »Veseli nas, da imamo društvo, ki skrbi za ohranjanje že nekoliko pozabljenih običajev, ki so ob današnji tehniki že precej redko videni,« pravi.

Gabrijel Toplak
Peter Benko, predsednik Društva za ohranjanje običajev

PESTER PROGRAM

In čeprav je na koncu zmagala ekipa Izpod šanka, veselja tudi pri drugih ni manjkalo. Za dobro voljo so poskrbeli še lastniki starodobnikov, ki so jih postavili na ogled, dobra gostinska ponudba in bogat srečelov, zvečer pa muzikantje z živo glasbo, zato se je prireditev v Ločiču zavlekla pozno v noč.

Gabrijel Toplak
V igri Z jumbo vrečo do cilja so nastopili štirje igralci, peti jim je pomagal z navodili.