Odbor 2014

Sodna palača na Tavčarjevi ulici v Ljubljani za Janšo "hiša sramote"

J.P./STA
20. 6. 2016, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odbor 2014 je še zadnjič pred poletnimi počitnicami pripravil shod pred vrhovnim sodišče in opozoril na slabo delovanje slovenskega pravosodja. Shoda se je tokrat udeležil predsednik SDS Janeza Janša in povedal, da so člani odbora znanilci sprememb. "Kdaj bodo te spremembe dokončno nastopile, ne vemo, vemo pa, da bodo prišle," je napovedal.

Mediaspeed
Na čelu pravosodja so tudi po dveh letih še vedno isti ljudje, a tako po Janševem mnenju ne bo več dolgo.

Odbor 2014 je nastal kot odgovor na zavarovanje človekovih pravic Janše pred natančno dvema letoma, ko je moral predsednik SDS zaradi pozneje razveljavljene zadeve Patria v zapor na Dobu. Po današnjih Janševih besedah so takrat nekateri verjeli, da bo 20. junija 2014 "konec nečesa, ko se bo dalo Slovenijo še naprej obvladovati brez ovir". "Ampak zgodil se je Odbor 2014, ki je še vedno tukaj," je dejal.

Shodi odbora pred, "žal, hišo sramote", kakor je poimenoval glavno sodno palačo na Tavčarjevi ulici v Ljubljani, so po Janševi oceni spremenili marsikaj. "Vsi, ki so pisali sodbe v pisarnah za nami in jih je mogoče vleklo, da pišejo sodbe tako kot včasih, so pomislili tudi na vas, in verjamem, da je marsikdo napisal bolj pravične stavke in besede," je dejal Janša in požel aplavz nekaj sto zbranih članov odbora.

Slednji so po njegovih besedah danes sicer še vedno manjšina, "ampak vse spremembe so se začele tako, da je bila na začetku manjšina, in če je bila beseda prava, se je zbirala energija za spremembe", je dejal.

Na čelu pravosodja so tudi po dveh letih še vedno isti ljudje, a tako po Janševem mnenju ne bo več dolgo. "Nekateri se bodo umaknili sami, druge bo odnesel čas sprememb. In ta čas prihaja," je dejal in dodal, da bodo vztrajali, dokler bo pač treba.

Danes že 227.

Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc pa je dejal, da so se danes pred vrhovnim sodiščem zbrali že 227. "To so slovenski, evropski in svetovni rekordi boja za pravico pred sodnimi organi. Na to smo lahko upravičeno ponosni," je dejal. Dodal je, da so "brez nasilja, mirno, kulturno in dostojanstveno na pravi strani zgodovine ter na strani pravice, resnice in svobode, ki v Slovenijo nezadržno prihajajo". Odbor naj bi s svojimi shodi nadaljeval v jeseni.

Arhiv Svet24
Odbor naj bi s svojimi shodi nadaljeval v jeseni.