Rakotvorni herbicid

Podaljšanja uporabe glifosata niso izglasovali

M.K./STA
6. 6. 2016, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predlog Evropske komisije, da se glifosat, za katerega je potrjena povezanost z večjo verjetnostjo za nastanek nehodgkinovega limfoma, uporablja še (najmanj) sedem let. Slovenija je predlog za začasno podaljšanje uporabe rakotvornega herbicida sicer podprla.

sta
Glifosat v Sloveniji uporabljamo zadnjih 15 let in naša država je predlog za začasno podaljšanje uporabe rakotvornega herbicida podprla.

Komisija bo o nadaljnjih korakih glede glifosata znova razpravljala v torek.

Predstavniki držav članic so v okviru razprave v pristojnem odboru za rastline, živali, živila in krmo danes odločali o kompromisnem predlogu, ki ga je minuli teden predstavila komisija. V njem je predlagala začasno podaljšanje dovoljenja za obdobje med 12 in 18 mesecev. V tem času naj bi Evropska agencija za kemikalije (Echa) objavila mnenje o morebitni rakotvornosti glifosata.

Države članice morajo same prevzeti odgovornost, ne pa se skrivati za komisijo

»Če ima Monsanto kot glavni prodajni artikel herbicid glifosat (tako imenovani morilec plevelov in trav, o katerem je nedavno tekla beseda tudi med evropskimi poslanci in je najbolj priljubljen tudi v Sloveniji) in je povezal herbicide z gensko tehnologijo ter posegel v področja celovitega obvladovanja trga, je po drugi strani Bayer zdaj na hudem udaru predvsem v ZDA zaradi neonikotinskih insekticidov, ki ubijajo čebele,« je prejšnji mesec za Svet24.si pojasnil Anton Komat, ko smo ga vprašali za mnenje glede povezovanja globalnih proizvajalcev Bayerja in Monsanta.

Za predlog komisije na današnjem glasovanju ni bilo potrebne kvalificirane večine, je potrdil govorec komisije Alexander Winterstein. Pri tem je opozoril, da morajo države članice prevzeti odgovornost, ne pa se skrivati za komisijo.

Med državami, ki so podprle predlog komisije, je bila tudi Slovenija. Glede na to, da je bil ključni element razprave o glifosatu v povezavi s potencialno rakotvornostjo, kjer se pojavljajo različna stališča tako strokovne javnosti kot tudi nevladnih organizacij, je komisija predlagala začasno podaljšanje obstoječe odločitve za čas, ki je potreben, da se Echa opredeli do razvrstitve snovi.

Slovenija poudarja nedokončno razvrstitev snovi

Slovenija je v dosedanji razpravi poudarjala predvsem nedokončno razvrstitev snovi, zato je predlog za začasno podaljšanje podprla, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Komisija je v razpravi izpostavila tudi možnosti za dodatno omejevanje uporabe snovi na nekmetijskih površinah kot tudi prepoved uporabe določenih dodatkov v pripravkih. Na ministrstvu so mnenja, da gredo dodatne omejitve rabe glifosata kot tudi ostalih fitofarmacevtskih sredstev v pravo smer, ki je skladna tudi s politiko na področju kmetijstva v Sloveniji.

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je ob predstavitvi predloga minulo sredo poudaril, da izdaja dovoljenja za aktivno snov glifosat zgolj omogoča državam članicam uporabo glifosata na svojem ozemlju, jih pa ne obvezuje k njegovi uporabi. Države, ki ne želijo uporabljati proizvodov z glifosatom, lahko njihovo uporabo omejijo.