Mazaški kirurg

Zbornica že izrekla opomin zdravniku "za krčne žile"

M.K./STA
26. 5. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je povedal, da je zbornica že opravila nadzore nad zdravnikom Janezom Zimmermannom, ki naj bi mazaško operiral krčne žile, in mu izrekla opomin.

STA
Predsednik Zdravniške zbornice Andrej Možina je napovedal, da bo zbornica verjetno ponovno uvedla strokovni nadzor nad delom zdravnika Janeza Zimmermanna.

Možina je napovedal, da bo znova sprožil vse potrebne postopke proti zdravniku Janezu Zimmermannu, ki je po njegovih besedah določeno obdobje deloval brez ustrezne licence.

Možina je v izjavi medijem potrdil, da je Zimmermann član zbornice. "Seznanjeni smo s sumi, da je delo opravljal v nasprotju z medicinsko doktrino. Mi bomo ponovno sprožili postopke ugotavljanja odstopanja od profesionalnega vedenja in ukrepali," je napovedal predsednik zbornice.

Tako bo zbornica verjetno ponovno uvedla strokovni nadzor nad delom zdravnika, na koncu pa bo o njegovi odgovornosti odločal tožilec in razsodišče zbornice.

Nimajo pristojnosti onemogočiti delovanje nevestnega zdravnika

Prav tako se bo posvetoval s pravniki, kako preprečiti, da bi ta zdravnik še naprej tako neprofesionalno deloval. Kot je opozoril, si zdravništvo že sedem ali osem let želi spremeniti zakon o zdravniški službi, s katerim bi lahko legalno onemogočili delo zdravniku, ki svoje delo opravlja nekorektno in nestrokovno. Kot opozarja, danes takšne pristojnosti nimajo.

Arhiv Svet24
Med zdravniki se je že dalj časa govorilo o tem, da so po operacijah, ki jih opravlja Janez Zimmermann, pogosti zapleti.

Možina je tudi napovedal, da bo poklical Zimmermanna, da bi preprečil nadaljnje ogrožanje varnosti bolnikov.

Predsednik zbornice je zaskrbljen nad izjavo nekaterih žilnih kirurgov, da tega zdravnika sploh niso poznali. "Veliko zdravnikov in kirurgov je očitno popravljalo za tem zdravnikom. Zdravnik je moral biti prepoznan v svojem profesionalnem krogu. Tudi kar sem slišal, so iz teh krogov prihajale prijave, izbrani so bili izvedenci in nadzorniki, pa so nekateri od tega odstopili," je dejal.

Zbornica vali odgovornost na ZZZS, ki bi moral nadzorovati izvajanje storitev

Predsednik zbornice je dodal, da bi tudi od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je plačnik storitev na napotnico, pričakoval nadzor nad izvajanjem storitev, ki jih plača.

Ob takšnem dogodku pa državljanom svetuje, naj se pred posegi posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. "Prav je, da bolniki, zlasti ko se podajajo na zdravljenje v tujino, pridobijo o tem kar največ informacij," je dejal in dodal: "Slepo zaupanje ni dobro, preveriti je treba strokovne reference zdravnika.

Na ZZZS so pojasnili, da tako kot velja za izvajalce na območju Slovenije, tudi za tuje izvajalce velja, da ZZZS skladno s slovensko in evropsko zakonodajo ne izvaja nadzora nad strokovnostjo s strani zdravnikov opravljenih storitev. Glede na to, da Zimmermann dela v Trstu, so dovoljenje za njegovo delo v letu 2015 izdali pristojni italijanski organi, ki so skladno z evropsko in italijansko zakonodajo tudi pristojni za nadzor nad kakovostjo in varnostjo obravnav bolnikov pri temu izvajalcu.

Ker pa gre za zdravnika, ki ima veljavno licenco za delo tudi v Sloveniji, pa je za strokovni nadzor nad njegovim delom pristojna zdravniška zbornica, so navedli na ZZZS.

Televizija Slovenija je namreč v sredo poročala, da Zimmermann v Sloveniji, po novem pa v Trstu, že dolga leta množično operira krčne žile. Pri tem k operaciji nagovori tudi zdrave ljudi, ki jih zavaja, da jim bo pozdravil žilne zaklopke. Operiral naj bi tudi na napotnico. Zimmermann po navedbah televizije operira v neprimernih prostorih, med zapleti njegovih operacij pa so tudi sepsa in amputacija noge.

Med zdravniki se je že pred desetletjem šušljalo

Zadevo je komentiral tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš. Dejal je, da je že slišal za Zimmermanna, saj da se je pred desetletjem med zdravniki govorilo o tem, da so po njegovih operacijah pogosti zapleti.

Očitno pa se je delo tega zdravnika toleriralo, saj so te operacije "ozko grlo", meni. Zaradi tega so po njegovem mnenju ljudje tudi iskali pomoč pri Zimmermannu "po principu bolje nekaj kot nič".

Poredoš je opozoril še, da Zimmermann ni član slovenskega zdravniškega društva, morda tudi zbornice ne. "In ni mogoče ukrepati proti nekomu, ki ni član tvojega združenja," je dodal. Med možnostmi pa je omenil le, da se lahko združenje do nekega pojava načelno opredeli ali nanj opozori javnost.

Poredoš sam sicer takšne pojave, kot pravi, absolutno obsoja, a pri njihovem preprečevanju je ključen strog nadzor, je opozoril. "Stroka lahko pove le, kaj je doktrina, kako se dela pravilno, v kolikšni meri so dopustni razni zapleti, drugo pa je zadeva nadzora. Če se kaj takega zgodi, je treba kolega preganjat, najprej s strani zbornice potem pa tudi kazensko, če pride do evidentnih posledic njegovega delovanja," je še dejal.

Za zdravljenje pri Zimmermannu ZZZS povrnil skoraj 400.000 evrov

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je slovenskim bolnikom, ki so se zdravili pri zdravniku Janezu Zimmermannu v Trstu, lani in letos do 20. maja povrnil 388.376 evrov za te storitve. Dve vlogi za povračilo stroškov pri Zimmermannu pa sta bili zavrnjeni. V evidenci ZZZS je bil Zimmermann prvič zaveden v januarju 2015.

Na ZZZS so pojasnili, da so bolniki, ki so uveljavljali povračilo stroškov za zdravljenje pri Zimmermannu, večinoma starejše osebe. Iz dokumentacije je razvidno, da gre za osebe z diagnozo kronično vensko popuščanje spodnjih okončin.

Za te osebe so napotnice izdajali različni osebni zdravniki iz različnih zdravstvenih domov v Sloveniji. ZZZS je zavrnil dve vlogi za povračilo stroškov zdravljenja pri Zimmermannu, ker bolnik pred tem ni imel napotnice za to storitev.

ZZZS in prostovoljne zdravstvene zavarovalnice na podlagi računa in originalne napotnice ter druge dokumentacije slovenskemu bolniku povrnejo stroške v višini povprečne cene operacije krčnih žil v Sloveniji, ki znaša trenutno 732,90 evra. To pomeni, da razliko do polne cene, ki pri Zimmermannu znaša 800 evrov, krije bolnik sam, vključno s potnimi stroški.

Ministrstvo bo o Zimmermannu obvestilo italijanske oblasti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes v zvezi s primerom nestrokovnih operacij krčnih žil zdravnika Janeza Zimmermanna napovedala, da bodo skušali pripraviti zakonske določbe za področje nadzora kakovosti in varnosti v zdravstvu, da se taki primeri ne bi več dogajali. O Zimmermannu pa bodo obvestili italijanske oblasti.

Po besedah Kolar Celarčeve v tem trenutku ne vedo, ali je kateri od prizadetih bolnikov vložili kakšne pobude za kazensko odgovornost kirurga Zimmermanna. Napovedala pa je, da bodo stopili v stik z italijanskimi oblastmi in jih seznanili s tem, kar vedo. "Morda tudi tam ne vedo za nič," je dodala.

"Primer Zimmermann je lep primer, ko gospodarski interes prevlada nad stroko in etiko. Že večkrat sem poudarila, da zdravstvena storitev ne more biti gospodarska storitev, zdravstveno stanje bolnika bi moralo biti v ospredju," je v današnji izjavi medijem dejala ministrica.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar se kot kirurginja ukvarja prav s področjem operacij krčnih žil. Danes je potrdila, da je v preteklosti k njej prišlo tudi nekaj bolnic, ki jih je predhodno operiral Zimmermann. Priznala je, da ga ni prijavila, je pa obvestila skupino zdravnikov, ki se ukvarjajo z operacijami krčnih žil, in od njih dobila zagotovilo, da so podali prijavo na zbornico. Danes je izrazila obžalovanje, da ga ob teh priložnostih ni sama prijavila. "Nisem si predstavljala, da bodo reči šle tako daleč," je dejala.

STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar.