Helena Meden Vrtovec

Umrla je pionirka oploditve z biomedicinsko pomočjo v Sloveniji

G.G./STA
23. 5. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minuli konec tedna je v 73. letu starosti umrla ginekologinja Helena Meden Vrtovec, raziskovalka in predavateljica na ljubljanski medicinski fakulteti, ki je orala ledino na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Mediaspeed
Helena Meden Vrtovec je bila avtorica številnih strokovnih prispevkov in knjig, članica številnih domačih in tujih strokovnih organizacij.

Meden Vrtovčeva je bila v nekdanji Jugoslaviji pionirka na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo. S sodelavci je leta 1983 začela izvajati slovenski program za zunajtelesne oploditve. Desetletje je bila tudi strokovna direktorica ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V času njenega vodenja oddelka za reprodukcijo na kliniki je prišlo do pomembne spremembe na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo. Pred tem je zdravstvena blagajna plačala le določeno število postopkov na leto, zaradi česar so pari na postopke čakali. V dogovoru stroke in zdravstvene blagajne so leta 2007 spremenili način obračunavanja postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki je bil vezan tudi na drugačen način dela. Namreč namesto dveh zarodkov so namreč ženskam začeli vstavljati le po enega, posameznemu paru pa odtlej ZZZS plača šest postopkov oploditve namesto štirih.

Sodelovala pri pripravi strategije razvoja ginekologije in porodništva

Rodila se je leta 1944 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala na Brezovici, gimnazijo pa v Ljubljani. Študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani je končala leta 1968, doktorsko disertacijo je zagovarjala leta 1980. Leta 1983 je postala docentka, leta 1986 izredna in leta 1991 redna profesorica na katedri za ginekologijo in porodništvo.

Od leta 1998 do 2008 je bila strokovna direktorica ginekološke klinike, pred tem je vodila oddelek za reprodukcijo. Bila je svetovalka več ministrov, v času ministrovanja Dorjana Marušiča je sodelovala pri pripravi strategije razvoja ginekologije in porodništva v Sloveniji, ki je predvidevala tudi zloglasno racionalizacijo števila porodnišnic in porodniških oddelkov.