Udori zemlje

Pod traktorjem zazijala luknja

Janja Ambrožič
4. 5. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vaščani Kobil v krški občini imajo že desetletja težave z udori zemlje, nazadnje se je udrl traktor. Občina je ponudila pomoč s svetovanjem strokovnjaka.

V. H.
Traktor je obstal, saj se je pod gumo ugreznila zemlja.

Večino udorov so vaščani nekako sanirali sproti, zdaj pa sta se pojavila dva nova, za katera Viktorija Hruševar meni, da bi ju morali označiti in sanirati.

Starejši prebivalci Kobil se spominjajo, da so se udori začeli pojavljati že leta 1923, ko so imeli ljudje težave pri gradnji novih poslopij. »Še preden so začeli graditi, so se jim pri izkopih pojavile luknje, zato so morali hišo zgraditi na drugem mestu,« pojasni Hruševarjeva in doda, da se je luknja s premerom 4 metre v petdesetih letih prejšnjega stoletja pojavila na njivi. To so dolgo zasipavali in jo nekako zapolnili. Naslednji večji udor v vasi je bil pred dvema desetletjema, uspelo jim ga je zasuti, prav tako tudi manjšega za glavno cesto.

V vasi Kobile sta se pojavila dva nova udora. Na veliko srečo ni bilo večje škode. Svetovalec za zaščito in reševanje je ugotovil, da ne gre za neposredno nevarnost.

LUKNJA SE BO ŠIRILA

»Zdaj sta se pojavila dva nova, ki sta zelo nevarna, saj bi se lahko zgodila večja nesreča. Zemlja se je udrla pod traktorjem in na srečo ni bilo večje škode, videti ali čutiti pa je, da se bo luknja še širila, saj je pod nogami vse mehko. Udor se je pojavil na zasebnem zemljišču ob stari poti, ki povezuje Loke, Spodnji Volovnik in Kobile. Druga luknja je na nasprotni strani, na njivi ob glavni cesti, ki vodi v Kobile. Ta udor je manjši, vendar je v globino čedalje večji oz. globlji, saj je bil na začetku globok okoli štiri metre, zdaj pa meri že več kot šest metrov,« pravi Hruševarjeva.

EVIDENCA NEPOPOLNA

Na krški občini so povedali, da jih je regijski center za obveščanje informiral o prijavi udorov zemlje v okolici Kobil. Te pa ni podal lastnik zemljišča. »Svetovalec za zaščito in reševanje si je ogledal udore na terenu in ugotovil, da ne gre za neposredno nevarnost, ki bi zahtevala takojšnje ukrepanje ustreznih služb. Udori so na zemljiščih v zasebni lasti in jih kot take zavarujejo pred morebitnimi nezgodami lastniki zemljišč,« pravijo na občini in dodajajo, da se podobni udori zemlje pojavljajo predvsem na terenih, ki imajo kraške značilnosti. Na občini nimajo popolne evidence tovrstnih pojavov, ker jih lastniki zemljišč največkrat sploh ne prijavijo.

»Občina Krško bo lastnikom ponudila svetovanje strokovnjaka geološke stroke za saniranje nastalih udorov, če bodo lastniki zemljišč to želeli.«