Gasilcem zaupamo

Najbolj nezaupljivi so Gorenjci

G.G./STA
21. 4. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenci najbolj zaupamo gasilcem, šolam in zasebnemu zdravstvu, najmanj pa državnemu zboru, vladi in medijem. Tako je pokazala raziskava GfK Slovenija, ki je preverjala zaupanje v 14 različnih institucij v Sloveniji. Od leta 2013, ko je bila raziskava opravljena zadnjič, je močno padlo zaupanje v javno zdravstvo, univerze in banke.

Gasilcem zaupa dobrih 96 odstotkov anketirancev.
Raziskava GfK Slovenija je zajela 1008 oseb, starih od 18 do 65 let. Potekala je marca letos, izvedli so jo prek spleta.

V tokratno raziskavo so na novo vključili tri institucije. Te so se uvrstile na prva tri mesta. Prvo mesto so zasedli gasilci, katerim zaupa dobrih 96 odstotkov anketirancev, so sporočili iz podjetja za tržne raziskave GfK Slovenija. Po besedah Bineta Slovnika iz podjetja se dobra javna podoba gasilcev kaže tudi v visokem številu in priljubljenosti prostovoljnih gasilskih društev.

Na drugo mesto so se uvrstile šole, zaupa jim slabih 67 odstotkov vprašanih. Tem z 59 odstotki sledi zasebno zdravstvo. To je tako prehitelo javno zdravstvo, ki se je znašlo na petem mestu in kateremu zaupa polovica oseb, vključenih v raziskavo. Leta 2013 mu je zaupalo 59 odstotkov vprašanih. Mesto pred javnim zdravstvom je sicer zasedla še policija z dobrimi 51 odstotki.

Na šestem mestu so se s 40 odstotki znašle univerze, ki so pred tremi leti s 65 odstotki osvojile prvo mesto. Med vsemi institucijami so v tem času izgubile največ zaupanja. Slovnik predvideva, da je do tega prišlo zaradi mnogih afer, povezanih z nezakonitim izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost.

Univerzam sledijo banke s 17 odstotki. Tudi te so s padcem z 48 odstotkov izgubile veliko zaupanja. Na to so najverjetneje vplivale številne prikrite informacije o njihovem poslovanju, dokapitalizacija in potrebe po sanaciji.

Najnižje parlament in vlada

Na zadnjih mestih ni bilo mogoče opaziti večjih sprememb med raziskavama. Najmanj zaupanja med vsemi institucijami ima državni zbor s sedmimi odstotki, ki je v treh letih izgubil štiri odstotke. Na predzadnjem mesu je vlada, ki ji zaupa osem odstotkov anketirancev; leta 2013 je požela zaupanje devetih odstotkov. Nizko zaupanje imajo tudi mediji, ki so s 25 padli na 14 odstotkov.

Raziskava je pokazala tudi, da najbolj nezaupljive osebe prihajajo iz gorenjske regije. Občinam in zavarovalnicam bolj zaupajo prebivalci ruralnih območij, medijem in policiji pa prebivalci urbanega okolja. Zaupanje v trgovce, banke, zavarovalnice in univerze je višje pri mladih, zaupanje v gasilce pa pri starejših.