Slovenija

Nekaj gotovine iz Agroinda naj bi že končalo v davčni oazi

P.K.
5. 4. 2016, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naši sogovorniki pravijo, da je vse, kar jih je najbolj skrbelo v povezavi z Agroindom iz Vipave, najbrž resnično. Napovedujejo, da bodo ostro ukrepali.

STA
Od včeraj dalje zaposleni v vipavski kleti stavkajo. To je skrajni ukrep, s katerim želijo doseči premik v agoniji, ki jo doživljajo.

Manjša skupina domačinov, med njimi so vinogradniki, ki kleti prodajajo grozdje, in posamezniki, ki jim je mar za predelovalni obrat, pristane na pogovor z nami. Razkrivati se ne želijo, ker je tematika občutljiva. Svoja imena bodo ob zgodbi zastavili, ko dokončno preverijo vsa sporna dejstva.

STA
Ivan Princes, vipavski župan: Če ne bo premika v Agroindu, bom po dolini začel iskati deset kmetov, ki bi bili pripravljeni kupiti klet po pogojih kot Ukrajinci.

Slaba banka, slab prodajalec    

»Preden je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodala terjatve Agroinda, so se domačini, pa tudi nekdanje vodstvo kleti, spraševali, ali bo slaba banka pozorna pri izboru novega lastnika. Prejšnje vodstvo je v času prodaje celo izrazilo zadovoljstvo nad pristopom in skrbjo DUTB, da klet iz Vipave proda dobremu lastniku,« začne pripovedovati eden od sogovornikov. »Od tu dalje je šlo vse samo še na slabše, no, pravzaprav smo takrat začeli dobivati vpogled v lumparije iz ozadja,« doda.

Pojasni, da je eden od ključih problemov oziroma vprašanj, na katera bodo zahtevali odgovore, to, ali je DUTB res proučil, kdo so ukrajinski kupci. »Če bi, bi vedeli, da je eden od novih lastnikov Agroinda težak goljuf! Ali človeka s sporno preteklostjo res tretiraš kot primernega kupca?« se sprašuje drugi sogovornik. Menda je eden od lastnikov utajeval davke v Ukrajini v višini 20 milijonov evrov. Ali to počne tudi pri nas? Nekaj gotovine iz tekočega poslovanja kleti, v višini 30 tisoč evrov, naj bi že bilo nakazane v davčno oazo Ciper.

Lumparije že od prej

A seznam skrb vzbujajočih dejstev, ki jih preverjajo sogovorniki, se tu ne konča. Vse skupaj sega še dlje v zgodovino kleti, in sicer v čase pred prodajo terjatev. Menda je neznano kam poniknil dober milijon evrov, najbrž celo več, od prodaje Mlekarne, ki je bila tako kot klet nekoč del vipavske zadruge. To vsoto bi morali porabiti za poplačila grozdja kmetom in za plače. Pa se to ni zgodilo. Tu bo skupina, ki ji ni vseeno za Agroind, tudi iskala odgovore.

Dolg kleti se je tako nabiral, in ne manjšal, ko so zaradi finančnih težav razprodajali svoje premoženje. V vseh teh letih je bilo dolgov za okoli pet milijonov evrov. Glede na to, da je DUTB terjatve prodal za dober milijon in pol, to pomeni, da bomo razliko, ki znaša okoli tri milijone in pol, morali plačevati davkoplačevalci.

»Državo in slabo banko naj predvsem skrbi, komu so prodali klet. Vprašanje je tudi, kdo je pritiskal na prodajalca terjatev – DUTB, da je Agroind prišel v roke Ukrajincem, in ne kakemu drugemu interesentu,« kot namreč še pojasnjuje vipavski župan Ivan Princes, naj bi ti za odkup terjatev ponujali iste vsote kot Ukrajinci.