Slovenija

DZ in vlada za kazen brez elektrike

Simon Rosc
25. 3. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po stavki policistov je zdaj zagotovljena še stavka delavcev, zaposlenih v elektrogospodarstvu. Državi očitajo brezglavo in brezciljno upravljanje s tem sektorjem. Kot obljubljajo v sindikatu, bodo ob gluhih ušesih vlade stavko stopnjevali. Se nam obeta električni mrk?

sta
Miro Cerar s kadrovanji dokazuje, da se oklepa starih načinov vpletanj politike v gospodarstvo.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) je razkril, da bo splošna opozorilna stavka trajala od 4. do 21. aprila. Stavka bo po besedah člana predsedstva sindikata Valterja Vodopivca potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko.

sta
Valter Vodopivec, član predsedstva sindikata, je bil jasen glede zahtev vladi.

DZ IN VLADA BREZ ELEKTRIKE            

Zaposleni v elektrogospodarstvu bodo stavkali na različne načine, začeli pa bodo z dvournimi zbori delavcev. »Napovedali smo dve obliki stavke, po prvem dnevu se bo stavkalo s prekinitvijo dela na delovnem mestu in izvajalo vse tisto, kar so zaposleni v elektrogospodarstvu dolžni na podlagi zakonodaje. V nekaterih proizvodnih enotah pa bomo stavkali na delovnih mestih z omejevanjem proizvodnje, ki se bo stopnjevalo,« je pojasnil Vodopivec. Delavci bodo morali biti v pripravljenosti, »če pride do kakšne napake, do ogrožanja premoženja, življenj«. Kljub morebitnim posledicam za oskrbo z elektriko pa je predsednik sindikata SDE Branko Sevčnikar poudaril, da težav ne bodo občutili v bolnišnicah, šolah, vrtcih in drugih pomembnih ustanovah. »Verjetno bomo vlado, DZ in še koga izključili med prvimi, ko bo treba vzdrževati nivo ravnovesja sistema,« se je še pošalil.

sta
Branko Sevčnikar, predsednik sindikata SDE, pravi, da pomembne ustanove ne bodo čutile pomanjkanja elektrike.

ZAHTEVE SO JASNE

»Naša ambicija je, da z vlado začnemo konkreten, strokoven dialog o težavah, ki se dogajajo v elektrogospodarstvu,« je ob tem pojasnil Vodopivec. Zato so vladi posredovali tudi dve zahtevi. V prvi so vlado pozvali, naj v sodelovanju z vsemi deležniki oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema ter kakovostna in zanesljiva oskrba z elektriko.

Sindikalisti so se pošalili, da bosta parlament in vlada prva čutila izklop elektrike. 

Poleg tega zahtevajo, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu. Vlada pripravlja energetske smernice za leto 2050, a po Vodopivčevem prepričanju vlada takrat ne bo imela o čem odločati, če ne bo oblikovala strategije elektrogospodarstva »za danes, jutri«. Sevčnikar je medtem opozoril, da vlada ne ščiti svojih interesov v tolikšni meri, da bi »trdili, da bo ta sistem še nekaj časa deloval normalno in nemoteno«. »Na vse pozive in tudi grožnje se vlada ni odzvala, zato smo danes tukaj,« je še poudaril. Podporo so stavki izrazili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, pri čemer je predsednik Dušan Semolič opozoril, da je pasivnost lastnika, se pravi vlade, le navidezna, »saj s tem omogočajo proces, ki se ne bi smel dogajati«. Kot še dodajajo, pa je stavko še vedno mogoče preprečiti, če jim bo vlada prisluhnila.

KADROVANJE PO DOLGEM IN PO ČEZ

Boris Kupec, zdajšnji predsednik uprave Elektra Celje, je leta 2014 kandidiral na listi SMC.

Še pred dvema dnevoma je Miro Cerar govoril o umiku vlade iz gospodarstva, prav njegova stranka pa golta vse več gospodarskih položajev. Tako je namreč SMC pretekle dni stegnila lovke že v Elektru Celje. Nadzorni svet je tam za novega predsednika uprave v ponedeljek imenoval Borisa Kupca, ki je bil SMC-jev kandidat na državnozborskih volitvah leta 2014. Pripravlja pa se tudi zamenjava v vrhu Elesa. Tudi tukaj si največja vladna stranka želi svojega človeka. Zdajšnjemu generalnemu direktorju družbe Aleksandu Mervarju se stolček namreč že močno trese. Ravno včeraj je nadzorni svet obravnaval domnevno sporne posle družbe pod Mervarjevim vodstvom. Nadzorni svet, v katerem ima po avgustovskih zamenjavah, ko sta v nadzorne čeveljce stopila Gorazd Skubin, ključni energetski kader SMC, in direktor Save Turizma Andrej Prebil, večino ravno Cerarjeva SMC.  

STA
Aleksandru Mervarju, generalnemu direktorju Elesa, se trese stolček.