Svet

V Bruslju več manjših eksplozij in streli

J.P./STA
25. 3. 2016, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na območju Bruslja so v okviru preiskave napada, ki so ga v četrtek preprečili v pariškem predmestju Argenteuil, aretirali tri osumljence, je sporočilo belgijsko zvezno tožilstvo.

Informacij o identiteti aretiranih oblasti niso razkrile.

Kot je popoldne pojasnilo tožilstvo, so v okviru teroristične preiskave po četrtkovi aretaciji 34-letnega francoskega državljana Rede Kriketa v Argenteuilu izvedli dve ločeni operaciji in aretirali tri osebe - dve dopoldne v bruseljskih predelih Forest in Saint-Gilles ter enega v Schaerbeeku.

V slednjem je bila operacija še posebej dramatična. Odjeknilo je več manjših eksplozij, policija pa je osumljenca ustrelila v nogo in ga lažje ranila. Ranjen je bil sicer tudi osumljenec, aretiran v Forestu, je pojasnilo tožilstvo.

Načrt v napredni fazi

Kakšne točno, če sploh, so povezave med aretiranimi, v četrtek preprečenim napadom ter torkovimi terorističnimi napadi v Bruslju in novembrskimi napadi v Parizu, zaenkrat ni znano.

Po besedah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva je bil Reda Kriket ob četrtkovi aretaciji "v napredni fazi" načrta za izvedbo napada v Franciji, ni pa nobenih otipljivih dokazov, da je povezan z napadi v Bruslju ali Parizu novembra lani.

Kriketa so v Bruslju februarja v odsotnosti obsodili zaradi sodelovanja v džihadistični mreži okoli znanega islamističnega rekruta Khalida Zerkanija. Del te mreže sta bila tudi novembra ubiti Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator terorističnih napadov v Parizu, in Najim Laachraoui, ki se je v torek razstrelil na bruseljskem letališču.

Pridržali šest ljudi

Že v četrtek zvečer je v Bruslju potekalo več operacij, v katerih je policija pridržala šest ljudi, od tega trije ostajajo v zaporu.

Informacij o identiteti teh aretiranih oblasti niso razkrile, so pa v medijih zakrožila ugibanja, da naj bi bil moški, ki so ga prijeli v neposredni bližini poslopja državnega tožilstva v centru Bruslja, tretji napadalec z bruseljskega letališča.