Slovenija

Svetniki so mu priporočili odstop, a župan vztraja

STA
24. 2. 2016, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kranjski mestni svetniki so na današnji izredni seji z veliko večino priporočili Boštjanu Trilarju, naj zaradi ravnanja v prometni nesreči in izgubljenega zaupanja odstopi z mesta župana. Trilar kljub temu z županske funkcije ne namerava odstopiti, saj računa, da bo s svetom vseeno lahko sodeloval in da bo za svoje predloge dobil podporo.

STA
Kljub pozivom se Trilar za odstop z mesta župana ni odločil.

Svetniki so obsodili Trilarjevo ravnanje ob nesreči, ki jo je vinjen povzročil 10. februarja. 18 od 30 prisotnih svetnikov je sprejelo sklep, s katerim so Trilarja pozvali, naj zaradi izgubljenega zaupanja v dobro občine odstopi s funkcije. Trilar je ohranil le podporo svoje stranke Več za Kranj. Osem svetnikov je tako pri glasovanju sklep zavrnilo, štirje pa so bili vzdržani.

Vendar sklep mestnega sveta za župana ni zavezujoč, saj v slovenskem pravnem redu ni možnosti, da bi mestni svet župana odpoklical. Morebitni odstop je zato njegova suverena odločitev. Trilar je sklenil, da s funkcije ne bo odstopil. Kot je poudaril, ga nihče ni obtožil, da slabo vodi občino. Prepričan je, da dela v dobro občine, skladno z zakonodajo in s kodeksom ravnanja.

"Zato bom občino vodil še naprej, da bom s še več sodelovanja in povezovanja ter dobrimi projekti peljal Kranj v smer, za katero so me volivci zavezali. Upam in računam na vaše sodelovanje, zavedam pa se, da se bom moral zelo potruditi, da bom povrnil vaše zaupanje," je po končani seji nagovoril svetnike in v izjavi novinarjem pojasnil, da vidi možnost nadaljnjega sodelovanja z mestnim svetom. Prepričan je, da bo ta podprl njegove dobre predloge in projekte.

Podobno je namreč že bilo v lanskem letu, ko je Trilar prav tako deloval brez koalicije, a so bili kljub temu praktično vsi njegovi predlogi sprejeti. Podporo volivcev pa Trilar namerava preveriti šele na naslednjih rednih volitvah. Danes pa je javno spregovoril o nesreči in tem, da bo sam nosil posledice svojega ravnanja.

Materialno škodo na obeh vozilih je že povrnil. Od ponedeljka prostovoljno dela v varstveno delovnem centru Sonček. Sprejel pa bo tudi kazen, ki mu jo bodo zaradi nepravilne smeri vožnje in vožnje pod vplivom alkohola naložili pristojni organi.

Reakcija ne odraža njegove osebnosti
"Ne znam pa si razložiti reakcije po nesreči do uradnih oseb, ki so mi prišle pomagati, in prav ta mi je osebno najtežja. Materialna škoda se lahko poplača, kazen pristojnih organov lahko sprejmem, težko pa operem svoje ime, svoj ugled in integriteto," je dejal in dodal, da reakcija po nesreči nikakor ne odraža njegove osebnosti.

Ljudi je zato prosil, da to reakcijo skušajo razumeti kot posledico udarca v glavo, šoka in stresa po nesreči. Podobnega mnenja je nekdanji župan in član Trilarjeve stranke Več za Kranj ter direktor Psihiatrične bolnišnice Begunje Damijan Perne, ki je dejal, da njegovo ravnanje ni povezano s tem, kako vodi občino.

Trilarju še vedno zaupa vodenje občine, saj je doslej delal dobro in občino zelo zgledno vodil. "Najlažje bi bilo sedaj stisniti rep med noge in oditi, vendar to pomeni velike stroške ponovnih volitev in eno leto mrtvega teka v občini," je ocenil Perne.

Predsednik mestnega odbora SDS Branko Grims je na drugi strani poudaril, da v primeru odstopa ne bi nastal nikakršni mrtvi tek, saj občina ne bi bila brez župana, Trilar bi namreč funkcijo opravljal do ponovnih volitev in nastopa novega župana. "Gre za to, ali bomo imeli permanentno stanje krize ali pa bomo imeli na čelu občine verodostojnega, zaupanja vrednega človeka," je izpostavil.

Tudi predsednik mestnega odbora SD Jani Černe je prepričan, da bi moral Trilar odstopiti. Meni, da je na preizkusu politična kultura in da v danih okoliščinah ne more ostati na funkciji. "Občina ne more biti talec vašega ega ali trme," mu je dejal in dodal, da je zlorabil zaupanje volivcev, saj je njegova volilna zmaga v precejšnji meri temeljila na njegovih sklicevanjih na visoke etične standarde.