Slovenija

Župan Trilar: Kranj mora biti središče Gorenjske

Peter Šalamon
18. 5. 2015, 20.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na konstitutivni seji sveta gorenjske regije, ki ga sestavljajo župani 18 gorenjskih občin, so za predsednika soglasno izvolili župana Mestne občine Kranj Boštjana Trilarja. Tako Mestna občina Kranj prevzema povezovalno vlogo v regiji, kar bo dalo zagon skupnim projektom in razvojnim potencialom Gorenjske.

STA

Župan občine Kranj Boštjan Trilar je bil z imenovanjem na čelo gorenjske regije zelo zadovoljen. Kot je povedal za Svet24, je s tem Kranj postal središče Gorenjske in glavni povezovalni člen med gorenjskimi občinami. »Kranj mora biti center kulture, gospodarstva in športa na Gorenjskem. In to je eden od pomembnih korakov povezovanja gorenjskih občin. Moram priznati, da sem navdušen nad tem, kako so ostali župani sprejeli, da je Kranj prevzel to iniciativo. So dobro obveščeni o vseh zadevah, zdaj pa potrebujemo le še tisto povezovalno moč, da bodo stvari potekale naprej, ne samo povezovanje same Gorenjske, ampak tudi širše,« pravi Trilar.

Svet24

Na seji so tako že naredili tudi prvi korak k povezovanju s sosednjo Avstrijo. Seznanili so se namreč s primerom dobre prakse razvoja energetike na avstrijskem Koroškem, kjer so ob pomoči deželne vlade vzpostavili učinkovit sistem nadomeščanja fosilnih energentov z obnovljivimi viri. Ob tem so podprli pobudo za pripravo trajnostnega energetskega načrta Gorenjske, pri čemer je, kot je povzel Trilar, treba delovati racionalno in upoštevati študije, ki že obstajajo. »Projekt ima potencial za nova delovna mesta, za nove posle za podjetja, ki delujejo v regiji, in lahko učinkovito poveže občine pri kandidaturi za nepovratna evropska sredstva. To je tudi odlična možnost za povezovanje s sosedi na avstrijskem Koroškem in upoštevanje preizkušenih rešitev,« meni Trilar.

Svet24

V preteklosti sicer po mnenju Trilarja povezovanja ni bilo dovolj oziroma je bilo to razdeljeno na dva dela, na sodelovanje občin zgornje in posebej občin spodnje Gorenjske. »Zdaj pa se je izkazalo, da imamo vsi župani željo in tudi potrebo po sodelovanju in da se zelo dobro zavedamo, da je edini način za bodoče razvojne načrte povezovanje,« zaključuje Trilar.

Gorenjski župani so imenovali tudi nove predstavnike v Razvojni svet zahodne kohezijske regije. Gorenjsko bodo zastopali župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc, predsednik Regionalnega razvojnega sveta Gorenjske Stane Bobnar, župan občine Škofja Loka mag. Miha Ješe in Janez Ziherl iz Mestne občine Kranj.