Svet

Juncker blaži napetost med Brusljem in Dunajem

STA
24. 2. 2016, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poskušal danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju ublažiti napetost med Brusljem in Dunajem zaradi avstrijskih kvot za begunce. Avstrija naj potez komisije ne razume kot usklajen napad nanjo, je pozval.

Reuters
Jean - Claude Juncker

Komisija je v pravnem sporu z Avstrijo, ki je blizu mojemu srcu, dogovoriti se poskušamo in upam, da nam bo to tudi uspelo, ne gre pa pri potezah komisije za usklajen napad na državo, je zatrdil Juncker.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je minuli četrtek v pismu avstrijski notranji ministrici Johanni Mikl-Leitner poudaril, da Avstrija z dnevnimi in letnimi kvotami za prosilce za azil krši evropsko in mednarodno pravo.

Drugi problem, ki ga je izpostavil komisar, pa je bil omogočanje tranzita skozi Avstrijo v Nemčijo. Želja po tranzitu skozi članico z namenom prošnje za azil v drugi članici ni sprejemljiv razlog za dovoljenje za vstop, je zapisal v pismu.

Avramopulos Avstrijo spomnil na 52 milijonov evrov
Viri pri EU so nato v ponedeljek pojasnili, da si komisija in Avstrija izmenjujeta pisma. Avramopulos je v torek znova pisal Mikl-Leitnerjevi. Tudi v tem pismu je ponovil, da avstrijski ukrepi niso v skladu z evropskim in mednarodnim pravnim redom.

Opozoril je, da morajo vse članice izvajati pristop, dogovorjen na vrhu konec minulega tedna, ki predvideva konec spuščanja prebežnikov skozi in neusklajenih ukrepov na poti ter izpostavlja pomen usklajene zagotovitve normalnega delovanja schengna.

Ob tem je Avramopulos v pismu Avstrijo spomnil, da komisija trenutno preučuje njeno prošnjo za 52 milijonov evrov nujne finančne pomoči za soočanje z begunsko oziroma migracijsko krizo.

Komisar je avstrijsko ministrico tudi pozval, naj premisli o pravnih pomislekih o avstrijskih ukrepih, ki jih je navedel v pismu, in naj ga obvesti o izidu srečanja, ki ga je danes gostila na Dunaju.