Slovenija

Avstrija uvaja urne in dnevne kvote za begunce

STA
16. 2. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je potrdila, da bodo v Avstriji pri sprejemanju migrantov v državo uvedli urne in dnevne kvote. "Ko bodo te izčrpane, bomo ustavili" dotok beguncev, je dejala. O višini teh kvot in datumu njihove uvedbe ni želela govoriti, saj se o podrobnostih še dogovarjajo s slovensko stranjo

Reuters
Migranti pred vstopom v Avstrijo.

Višina kvot bo po besedah ministrice odvisna od števila prosilcev za azil, ki so jih v Avstriji odločeni sprejeti, in od števila ljudi, ki jih bo sprejela Nemčija. Več naj bi bilo znanega predvidoma v sredo. Tako naj bi na avstrijski meji s Slovenijo obveljal enak sistem, kot velja na meji med Avstrijo in Nemčijo.

V ta namen so na mejnem prehodu Šentilj na začetku tega leta začeli postavljati nov sistem nadzora beguncev, ki med drugim vključuje postavitev ograje, strožji nadzor beguncev in strožje pogoje za vstop v Avstrijo. Že doslej sta se avstrijska in slovenska policija dogovarjali o številu ljudi, ki se jih lahko spusti čez mejo, ni pa bilo vnaprej določenih kvot.