Slovenija

Za kompleks iztržil štiri milijone evrov

Gabrijel Toplak
17. 1. 2016, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uradno je kupec propadlega mariborskega gradbinca ljubljansko podjetje Petrans, ki se sicer ukvarja z mednarodnim transportom in celovito logistično ponudbo. Prodajna pogodba je bila podpisana 12. januarja.

sta
Silvo Zorec, stečajni upravitelj

Silvo Zorec, stečajni upravitelj propadlega mariborskega gradbinca, Cestnega podjetja Maribor (CPM), je po več neuspešnih poskusih uspel najti kupca za poslovni kompleks na Pobrežju. Iz spletne strani Ajpesa je namreč razvidno, da je mariborsko sodišče podalo soglasje k prodaji. Kupnina znaša štiri milijone evrov, kupec pa je podjetje Petrans iz Ljubljane.

KUPNINA V TREH MESECIH

Prodajna pogodba je bila podpisana 12. januarja, do prodaje pa je prišlo na podlagi nezavezujočega zbiranja ponudb in neposrednih pogajanj s ponudniki, pravi Zorc. Kupnina mora biti poravnana v treh mesecih, prejeti denar pa bo šel med zastavne upnike, večinoma na DUTB.

PODJETJE IZ LJUBLJANE

Uradno je kupec ljubljansko podjetje Petrans, sicer pa je posel potekal pod okriljem nepremičninske družbe Elo iz Dola pri Hrastniku, ki je že nekaj mesecev zbirala interesente in tudi organizirala oglede lokacije. Ta že ima podobne izkušnje pri prodajnem postopku poslovnih prostorov prav tako propadlega ljubljanskega podjetja Viator & Vektor, pri katerem stečaj prav tako vodil Zorec. Podjetje Petrans se sicer ukvarja z mednarodnim transportom in celovito logistično ponudbo, s prevozi pokriva predvsem zahodno Evropo, s poudarkom na Veliki Britaniji, Irski in državah Beneluksa. Direktor podjetja Peter Katrašnik o načrtih glede omenjenega posla za zdaj še noče govoriti.

Že pred časom se je odločil v konzorcij kupcev vstopiti tudi mariborski javni avtobusni prevoznik Marprom, ki želi na to lokacijo preseliti svoje delavnice in parkirišče za avtobuse. Direktor Bernard Majhenič je povedal, da imajo podpisano pismo o nameri za prevzem dela nepremičnin.

PRODAL VEČINO PREMOŽENJA

Stečajnemu upravitelju CPM je s tem poslom uspelo prodati večino največjega premoženja, medtem pa je ostalo neprodanih še nekaj manjših nepremičnin. Že pred časom je prodal tudi vse cestne baze na območju regije, prek katerih je CPM skrbel za vzdrževanje cest v Zgornjem Podravju. Kdaj bo stečajni postopek zaključen, Zorec za zdaj ne more napovedati, saj je poleg prodaje premoženja odprtih še nekaj sodnih postopkov.

Klavrn konec CPM se je začel februarja 2011, ko je uprava podjetja na mariborsko okrožno sodišče vložila predlog za začetek stečajnega postopka, s tem pa je brez dela ostalo okoli 700 zaposlenih. Med glavnimi razlogi so takrat navedli velik upad javnih naročil v letu 2009 in krčenja pred tem že sprejetih investicijskih načrtov na ravni države.