Slovenija

Postojnski osnovnošolci do zob oboroženi s pirotehniko

G.G.
28. 12. 2015, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaposleni na osnovnih šolah v Postojni so sredi prejšnjega tedna obvestili policiste, da njihovi učenci mečejo petarde in da imajo še več različnih pirotehničnih izdelkov .

PP Postojna
Zasežena zaloga pirotehnike, ki so jo imeli postojnski osnovnošolci.
Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Policisti so s pomočjo »ovaduhov« med učitelji stopili v akcijo in pri osnovnošolcih zasegli več kot 1000 različnih vrste prepovedanih pirotehničnih izdelkov.

Najbolj problematično je, da so »pokalice« kupili na črnem trgu, kjer so izdelki pogosto dvomljive kakovosti. In takšni so bili tudi tokrat. Po oceni policije so imeli učenci v rokah »izredno nevarne pirotehnične izdelke«, pri katerih lahko pride do predčasnih eksplozij, to pa lahko pripelje do hudih telesnih poškodb.

Z ugotovitvami policije so starši otrok že seznanjeni. Dva mladoletnika pa si bosta prislužila obdolžilni predlog, spisana pa bodo tudi poročila, s katerimi se bodo ubadali pristojni na centrih za socialno delo.

Policisti ob tem dogodku še enkrat več pozivajo starše, da se pogovorijo z otroci o nevarnostih pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Svetujejo tudi, da jim te izdelke tudi vzamejo. Tovrstno pirotehniko lahko prinesejo na policijsko postajo ali jo sami uničijo z dlje časa trajajočo potopitvijo v vodo.