Slovenija

Črni trg na mariborski tržnici: 'Prijatelj, iščeš petarde?'

Gabrijel Toplak
25. 12. 2015, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pirotehnična sredstva oziroma petarde, čeprav so prepovedane, so naprodaj, a šele ko »druščina« tamkajšnjih prodajalcev oceni, da zanje nisi nevaren. Najprej te pospremijo na bližnje stopnišče, kjer je mogoče 100 petard kupiti za osem, 200 pa že za 14 evrov.

Gabrijel Toplak
Vzhodni del tržnice so si prilastili prodajalci, ki na stojnici ponujajo svetlobna telesa.

Gabrijel Toplak
Zelene petarde piratke

Če koga zanima, kako je videti vrhunska organizacija oziroma logistika, mora pred božično-novoletnimi prazniki zagotovo obiskati osrednjo mariborsko tržnico. Čeprav je metanje pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, v letošnjem letu dovoljeno en dan manj kot prejšnja leta, le med 26. decembrom in 1. januarjem, pa je prodaja petard povsod po državi zakonsko prepovedana. Vendar slednja na tržnici preprosto cveti. Ne legalno, ampak na črno.

VES ČAS V »SPREMSTVU«

Toda tržnica ima oči. V upanju, da me ne bo nihče od prodajalcev opazil, sem že kakšnih 50 metrov pred tržnico z mobilnim telefonom fotografiral tamkajšnje branjevke in branjevce, ne nazadnje tudi tržnico. In najverjetneje zato nisem potreboval dolgo, da sem pridobil precejšnje zanimanje prodajalcev pirotehnike oziroma »njihovih« ljudi. Ko sem pred stojnico, na kateri so bili v glavnem svetlobni okraski, vprašal, ali lahko kje kupim tudi petarde, so me trije moški v en glas napotili v trgovino, čeprav so dve škatli piratk oziroma zelenih petard »pozabili« na stojnici.

»Ali to niso petarde?« sem jim odvrnil, vendar so se vedli, kot da me ne slišijo. Eden je celo rekel, da on res ne ve, kdo tukaj prodaja. Nakupovanje sem opustil in odšel proti avtomobilu, vendar sta me večino časa spremljala dva mlajša moška. Njuna pogleda sem opazil tudi od daleč, ko sem že sedel v avtomobil in se odpeljal s parkirišča.

Stopnišče, kjer po pridobitvi zaupanja prodajalcev poteka prodaja petard na črno.

PRODAJA NA STOPNIŠČU

Več uspeha sem imel kakšni dve uri pozneje, ko sem ob prihodu na tržnico opazil, da so se prodajalci zamenjali. Najprej sem se odpravil k »pravemu« branjevcu po slab kilogram domače kisle repe in se z vrečko v roki približal stojnici okrasnih lučk. Prodajalca sem po tihem povprašal, ali ve, ali se da kje kupiti petarde.

»Ne vem. Tukaj prodajam samo lučke,« je želel biti prepričljiv, zato sem se obrnil in odšel. Sem pa opazil, da je za menoj odkorakal fant, ki me je po kakšnih 10 metrih pocukal za rokav in ogovoril: »Prijatelj, kaj res iščeš petarde? Pridi za menoj, greva tu na stopnišče. Ti bom tam pokazal, kaj imam.« Kakšen meter za njim naju je na bližnjem stopnišču pričakal bradat moški srednjih let z modro vrečko. Na hitro sta si izmenjala nekaj besed, ki jih nisem razumel, moški pa je pred menoj kar naenkrat razprl vrečko. Pogledal sem vanjo in videl po moji grobi oceni kakšnih 15 škatel piratk.

»Vse delajo. Kupljene so v Avstriji. Koliko bi jih rad imel? Sto jih stane osem evrov, če pa kupiš dve škatli, torej 200, ti jih dam za 14 evrov,« mi je dejal v polomljeni slovenščini, vendar se je umaknil, še preden bi lahko zaključila »posel«. Samo žvižg kolega na vrhu stopnic je bil namreč dovolj, da sta se oba s svetlobno hitrostjo nemudoma razbežala. Prodajanje oziroma nagovarjanje k nakupu pirotehnike pa očitno ne poteka zgolj na ploščadi osrednje tržnice. Prodajalci so namreč aktivni tudi na območju Lenta, saj me je, sicer zgolj s samo eno škatlo, v kateri je bilo 100 petard, k nakupu nagovarjal tudi moški na tamkajšnjem parkirišču ob Dravi. Njegove petarde so bile za dva evra dražje, kar sem mu tudi omenil, a mi je dodal, da on ni preprodajalec in da so njegove kupljene v sosednji Avstriji in so zares originalne.

Gabrijel Toplak
Povsem običajno jutro na osrednji mariborski tržnici, kjer so prevladovali branjevci z zelenjavo.

NA TRŽNICI BREZ KRŠITEV

Po pooblastilu direktorja Policijske uprave Maribor višji policijski inšpektor II Bojan Kitel, sicer vodja Službe direktorja, poudarja, da policisti opravljajo nadzor v povezavi s pirotehniko v okviru rednega dela. »Na mariborski tržnici smo opravili en poostren nadzor, kršitev pa nismo zaznali,« je bil kratek Kitel. Kazni za kršitelje se gibljejo med 400 in 1200 evri.