Slovenija

Še najmanj štiri leta poceni nafte

STA
25. 12. 2015, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) napoveduje počasno okrevanje cen nafte, ki naj bi čez štiri leta presegle 70 dolarjev za 159-litrski sod. Še lani je cena za sod nafte presegala 110 dolarjev, Opec pa napoveduje, da naj bi šele leta 2040 cena nafte narasla na 95 dolarjev za sod.

Arhiv Svet24

"Trg bo počasi okreval z naraščanjem povpraševanja, vendar pa bo rast povpraševanja počasnejša od prejšnjih napovedi," je ocenil Opec, kinačrpa približno tretjino svetovne nafte. V začetku decembra se niso odločil za omejitev proizvodnje in so jo dejansko še povečali, saj je trenutno dnevno načrpajo okoli 32 milijonov sodov dnevno.

Med članicami kartela vlada precejšnje nestrinjanje glede prave strategije. Bogatejše članice s Savdsko Arabijo na čelu kljub izredno nizkim cenam nafte ne želijo zmanjšati proizvodnje, saj se borijo za delež na trgu, ki ga ogroža ameriška nafta iz skrilavcev.

Revnejše članice, kot sta Venezuela in Ekvador, ki jih je več kot 60-odstotni padec cen v dobrem letu najbolj prizadel, po drugi strani zahtevajo manjšo produkcijo, ki bi okrepila cene.