Slovenija

VIDEO: Janša s kriminalisti noče sodelovati

STA/G.G./Sašo Avramovič
15. 12. 2015, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policisti preiskujejo sedež največje opozicijske stranke SDS ter njihove prostore v državnem zboru. Preiskava se nanaša na poslanca te stranke Andreja Širclja in njegove delovanje v slabi banki (DUTB). Predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za izgovor za zaseg strežnika SDS.

Sašo Avramovič
Pred sedežem SDS na Trstenjakovi se zbirajo najbolj goreči podporniki naše največje opozicijske stranke.

Arsen Perić / M24
Sedež SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je prvi sporočil, da so policisti v DZ zapečatili Šircljevo pisarno in so želeli dostop tudi do pisarn drugih poslancev SDS. Da bo mera polna, pa preiskava poteka tudi na sedežu SDS, kjer Šircelj sploh nima svojih prostorov, je dejal Tanko. Kriminalisti so medtem iz prostorov SDS že odnesli nekaj dokumentacije.

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša. Na Twitterju je zapisal, da se danes demokracija, ki brez resne opozicije ne obstaja, ustavne pravice in svoboščine branijo na Trstenjakovi 8 (sedež stranke SDS, op. a.). Dogajanje je pospremil tudi z navedbami, da vlada uporablja metode "iz časa svojih političnih očetov in Udbe".

Arsen Perić / M24

Janša je še izpostavil, da je preiskovalcem znano dejstvo, da Šircelj na Trstenjakovi, kjer je sedež stranke SDS, nima pisarne, preiskava pa je, kot je ocenil, le izgovor za zaseg vseh podatkov z njihovega strežnika. Tega pa stranka po njegovih besedah ne bo izročila. "Ne bomo ovirali preiskave, preprečili pa bomo zlorabe," je dejal.

"Na njem ima elektronsko pošto med 15.000 in 20.000 naših članov. Gre za bizaren izgovor, sprožiš postopek proti enemu članu in tako prideš do celotne elektronske komunikacije največje opozicijske stranke," je dejal Janša.

S preiskavo se po njegovem mnenju "za nazaj upravičujejo besede premierja Mira Cerarja in državnega sekretarja Metoda Dragonje, ki sta ob razpravah v zvezi z menjavami v DUTB napovedovala ukrepe". "Gre za dodatno porcijo diskreditacije, potem ko se je v slabi banki že zgodila likvidacija," je dodal Janša.

Mediaspeed
Andrej Šircelj pravi, da je pričakoval, da bodo kriminalisti izvedli preiskavo.

Pod lupo Šircljevo delovanje v DUTB

Iz odredbe iz preiskave, ki jo je pridobila STA, izhaja, da so izvršni direktor DUTB Aleš Koršič, nekdanji izvršni direktor DUTB Boštjan Gjerkeš, nekdanji glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson in še neugotovljene osebe iz družbe DUTB in drugih družb osumljene zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Med osumljenimi je tudi Šircelj, in sicer zaradi suma pomoči pri nadaljevanem kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Današnje preiskave so nadaljevanje jesenskih preiskav, ki so na DUTB potekale 15. oktobra. Kriminalisti so preiskovali sum zlorabe položaja v povezavi izplačili računov v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov na podlagi svetovalnih pogodb.

Računsko sodišče, ki je DUTB za poslovanje v letu 2013 izdalo negativno mnenje, je v reviziji odkrilo sum kaznivega dejanja pri sklepanju pogodb z zunanjimi svetovalci in ga naznanilo policiji, je spomladi razkril predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.