Slovenija

Delovno srečanje o drugem tiru

STA
15. 12. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Delovna skupina slovenske in madžarske vlade se bo danes v Ljubljani sestala glede madžarskega sodelovanja pri uresničitvi projekta drugega železniškega tira Koper-Divača.

STA
Slovenija podporo za drugi tir išče pri zalednih državah, najdlje so pogovori z Madžarsko, ki jo v zameno za finančni vložek zanima koncesija v Luki Koper.

V okviru obiska bosta minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in madžarski namestnik ministra za zunanje zadeve in trgovino Laszlo Szabo podala izjavo za javnost, so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Na ministrstvu za infrastrukturo so po Gašperšičevih besedah sami zagnali dejavnosti iskanja podpore pri ministrih za promet sosednjih oziroma zalednih držav - Madžarske, Slovaške, Češke, Avstrije, južne Nemčije in južne Poljske.

Delovna skupina si bo izmenjala vse relevantne podatke in informacije o projektu drugega tira, nato pa bo madžarska stran pripravila konkretnejše predloge možnega sodelovanja.

V prvi fazi želijo pridobiti predvsem pisma, izjave o pomembnosti tega projekta in njihovi načelni podpori temu projektu, kar je zelo pomembno za uspešnejše črpanje evropskih sredstev.

Najdlje so v pogovorih z Madžarsko, zato so na obeh straneh imenovali člane medvladne delovne skupine, ki se bo sestala danes v Ljubljani. Delovna skupina si bo izmenjala vse relevantne podatke in informacije o projektu drugega tira, nato pa bo madžarska stran pripravila konkretnejše predloge možnega sodelovanja.

Doslej so omenjali možnost kreditnega sodelovanja preko njihove uvozno-izvozne banke Exim ter za koncesijo pri določenem delu pomola ali bodočem tretjem pomolu Luke Koper.