Svet

Krepili bi nadzor na zunanjih mejah EU

STA
15. 12. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropski parlament bo danes, drugi dan plenarnega zasedanja v Strasbourgu, razpravljali o načrtih za okrepitev nadzora na zunanjih mejah EU. Na dnevnem redu bodo tudi ekonomska in monetarna unija, podnebna konferenca v Parizu ter glasovanje o poročilu o energetski uniji.

Wikipedia
Podpredsednik komisije Frans Timmermans

O načrtih za okrepitev evropske agencije za nadzor meja Frontex in korake k vzpostavitvi evropske obalne in mejne straže, ki jih bo Evropska komisija predstavila danes, bo s parlamentarci popoldne razpravljal podpredsednik komisije Frans Timmermans.

V Bruslju v okviru ukrepov za resnejše soočanje z begunsko krizo načrtujejo, da bi sedanje sile Frontexa zamenjale stalne sile za nadzor zunanjih meja. Vzpostavili naj bi tudi skupno obalno stražo, glavno besedo pri uporabi teh sil pa naj bi imela Evropska komisija.

Dopoldne bo na dnevnem redu ekonomska in monetarna unija, Evropska komisija pa bo podala priporočila za celotno območje skupne evropske valute.

Parlamentarci bodo popoldne tudi razpravljali o zaključkih pariške konference o podnebnih spremembah. Ta je prinesla globalni podnebni dogovor o omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija.

Evropski parlament bo danes razpravljal in v sredo glasoval tudi o priporočilih za oblikovanje zakonodaje, ki naj bi izboljšala preglednost obdavčevanja podjetij ter usklajevanje in konvergenco davčnih politik članic EU.

Poslanci bodo tudi glasovali o nezakonodajni resoluciji o oblikovanju prožne in v prihodnost usmerjene evropske energetske unije, o čemer so razpravljali v ponedeljek.