Svet

Sarah Palin ima novo "ljubezen"

STA
14. 12. 2015, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka ZDA Sarah Palin je za konservativno spletno stran Breitbart priznala, da je "politično zaljubljena" v mlado francosko skrajno desničarsko poslanko Marion Marechal-Le Pen, ki jo je primerjala z Ivano Orleansko.

Reuters
Priznala, da je "zaljubljena" v Marion Marechal-Le Pen.

Sarah Palin je leta 2008 kandidirala za podpredsednico ZDA skupaj z Johnom McCainom, ki si jo je izbral, ker ni imel podpore v skrajnem delu republikanske stranke. Palinova je navdušila bazo, vendar obenem prispevala h kasnejšemu porazu na splošnih volitvah proti Baracku Obami in Josephu Bidnu, saj na ameriških volitvah zmagujejo različni odtenki sredine.

Nacionalna fronta je po terorističnih napadih v Parizu dominirala v prvem krogu regionalnih volitev v Franciji, v drugem krogu pa doživela poraz. Palinova vzpon podpore Le Penovi v Franciji primerja z rastjo podpore Trumpu in Cruzu v ZDA.

Ameriški politični komentatorji se sicer med sedanjo predsedniško kampanjo redno šalijo, da pogrešajo čase, ko je Palinova veljala za najbolj skrajnega politika v ZDA, ker v primerjati s sedanjim naborom kandidatov, kot so na primer Donald Trump, Ted Cruz in Ben Carson, Palinova niti ni bila tako skrajna.

Vendar pa je nekaj ognja vseeno ostalo v njej, kar priča prispevek za Breitbarta o novodobni Ivani Orleanski. Marion Marechal-Le Pen je bila leta 2012 izvoljena kot najmlajša francoska poslanka, stara le 22 let. Vnukinja ustanovitelja skrajno desne Nacionalne fronte Jean-Marieja Le Pena je navdušila Palinovo s svojimi stališči proti splavu in globoki katoliški veri.

"Ko se Marion sooča s političnimi bitkami pred njo, ne bom presenečena, če bo molila k zavetnici Francije Ivani Orleanski, ki me spominja nanjo. Ko govori o 16 stoletjih francoske judovsko-krščanske zgodovine in dediščine, ne govori o sovraštvu ali ksenofobiji, ampak govori o globoki ljubezni do domovine, ki ji rečemo domoljubje," je izjavila Palinova.