Slovenija

Prodaja trebanjska Trima v prihodnih dneh?

js
9. 12. 2015, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je odjeknila novica, da bi lahko trebanjski Trimo, ki je v 99-odstotni lasti bank upnic, že prihodnji teden prodali, je v Trebnjem završalo. Delavci se bojijo negativnih posledic, zaskrbljeni so tudi v lokalni skupnosti.

Arhiv Svet24
Trimo Trebnje ima tačas še dobrih 30 milijonov kreditov.

Kdo bi lahko bil novi lastnik, tudi delavci uradno ne vedo, pripoveduje Trimov sindikalist Peter Štrekelj, saj jih lastniki s postopkom niso seznanili. Že pred dvema mesecema, ko se je začel postopek prodaje stopnjevati, so začeli večinske lastnike, konzorcij bank lastnic in upnic, opozarjati, da bi se predstavniki delavcev želeli sestati s potencialnimi kupci, a jim tega niso omogočili. Od konzorcija in prodajnega agenta zdaj zahtevajo, da se s kupcem pogodbeno zavežejo, da bo ta ohranil poslovanje in organizacijsko strukturo družbe in skupine Trimo v trenutnem obsegu, da bo ohranil sedež družbe in proizvodne kapacitete na obstoječih lokacijah, da bo ohranil število zaposlenih na vsaj enaki ravni in da ne bo posegel v veljavne kolektivne dogovore v družbi.

BI LAHKO ŠLO ZA SOVRAŽNI PREVZEM?

Med najverjetnejšimi novimi lastniki se omenjata poljski sklad Innovo in irski Kingspan, sicer največji Trimov konkurent, zato se je pojavila bojazen, da bi lahko šlo za sovražni prevzem oz. da bi se ta želel le polastiti Trimovih patentov in licenc, proizvodnjo pa sčasoma preseliti drugam, opozarja tukajšnji državnozborski poslanec Zvonko Lah.

Poslanec Zvonko Lah opozarja na morebiten sovražni prevzem Trima.

Od vlade zato pričakuje, da bo v četrtek sprejela sklep, s katerim bo vplivala na banke in preprečila takojšnjo prodajo. Trebanjski župan Alojzij Kastelic, prav tako zaskrbljen nad napovedano prodajo, pa dodaja, da bi morala vlada od prodajalcev najmanj zahtevati, da v pogodbo vgradi varovalke, ki so jih predlagali Trimovi delavci, in da se v upravljanju določi prehodno obdobje. Kot poudarja Kastelic, je Trimo, v katerem je zaposlenih okrog 350 ljudi, za lokalno okolje izrednega pomena. »Skrbi nas glede lastništva Trima in njegove prihodnosti, kajti nekateri podjetja kupujejo in jih nato zapirajo, prenašajo pa le njihove inovacije,« meni.

JE PRODAJA V TEM TRENUTKU SMISELNA?

V Trimu, ki ima tačas še dobrih 30 milijonov kreditov, letos poslujejo bistveno bolje. V primerjavi z lanskim letom so namreč poslovanje presegli za 27 odstotkov in letošnji plan za 10 odstotkov, zato se njegova prodaja v tem trenutku ne zdi smiselna, razlaga Štrekelj. Tudi zadnja cenitev je bila opravljena sredi lanskega leta, vrednost podjetja pa raste. »Nezaslišano je, da Trimo prodajajo sredi decembra, preden bo znan izkaz poslovanja za letošnje leto. To smrdi,« dodaja Lah.

40 milijonov evrov bi za Trimo odštel novi lastnik. 

Do prodaje naj bi bilo zadržano tudi vodstvo trebanjskega podjetja, ki, kot pravi član sveta delavcev Trima Tone Zupančič, s strani delavcev uživa popolno zaupanje. »Novo vodstvo je postavilo temelje na nekoliko drugačnih osnovah in z njimi lahko dosežemo ali celo presežemo določene rezultate,« je prepričan. Da se je v zadnjem letu in pol zgodil neprimerljiv premik, ob tem poudarja tudi Štrekelj in dodaja, da bi lahko ob podobnem poslovanju družba sama v nekaj letih poplačala večino svojih terjatev, zato bi bilo bolje poiskali strateškega partnerja.

GRE ZA VPRAŠANJE NEKAJ DNI

Kakšna bo usoda Trima, za katerega naj bi morebitni novi lastnik odštel dobrih 40 milijonov evrov, bi tako lahko bilo znano že v naslednjih dneh. »Upam, da bo vlada tako modra oz. bo imela moč, da hitenje s prodajo ustavi. Seveda pa gre za vprašanje nekaj dni, drugače bo prepozno,« še poudarja Lah.