Slovenija

Slovenija nižje na lestvici

uk
9. 12. 2015, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenija popušča v boju proti podnebnim spremembam, kaže včeraj objavljeno poročilo.

Facebook
Prva tri mesta so sicer simbolično tudi letos ostala nezasedena.

Na lestvici organizacij Germanwatch in Climate Action Network je država letos izgubila 10 mest in se med 58 državami uvrstila na 31. mesto. Nevladne organizacije so za vsako od 58 držav, ki so skupaj odgovorne za več kot 90 odstotkov svetovnih izpustov ogljikovega dioksida iz energetike, izračunale kazalnik boja proti podnebnim spremembam (climate change performance index – CCPI). Ocena za Slovenijo na lestvici do 100 letos znaša 56,87, s čimer je naša država na čelu tistih, katerih dosežek organizacije izpostavljajo kot slab.

Nevladne organizacije so za vsako od 58 držav izračunale kazalnik boja proti podnebnim spremembam. 

NIKOGAR NA VRHU

Prva tri mesta so sicer simbolično tudi letos ostala nezasedena, najvišjo oceno (71,19) pa si je prislužila Danska. Ta na lestvici kraljuje že peto leto zapored. Sledita ji Velika Britanija in Švedska, ki sta glede na lani zamenjali mesti. Med večjimi državami je Francija, gostiteljica globalne podnebne konference, pridobila šest mest in se povzpela na osmo mesto. Nemčija je na 22. mestu, pri čemer organizaciji izpostavljata, da je država še vedno med vodilnimi pri izkoriščanju obnovljivih virov energije, vendar jo druge države postopoma dohitevajo.

POVZPETNIKI

Indija je pridobila šest mest in se povzpela na 25. mesto. Poljska je pridobila 10 mest in je na lestvici tik za Slovenijo, še večje izboljšanje pa je uspelo ZDA, ki so z napredkom za 12 mest pristale na 34. mestu.
Brazilija ostaja 43., Kitajska se je povzpela za tri mesta na 47. Japonska je za tri mesta padla in končala kot 58., odsotnost sprememb v podnebnih politikah Savdske Arabije pa pomeni, da je ta država znova na samem dnu razvrstitve. Pri izračunavanju kazalca organizaciji sicer upoštevata aktualne izpuste ter trend na tem področju, rabo obnovljivih virov energije, učinkovitost in podnebne politike. Poročilo so predstavili danes na podnebni konferenci ZN v Parizu.