Svet

Migrante nazaj v begunske centre, nato pa v njihovo domovino

STA
9. 12. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grška policija je začela umikati več sto migrantov, ki so že pred tedni obtičali na grško-makedonski meji in posledično ovirali tamkajšnji promet. Migrante bodo po napovedih policijskih virov z avtobusi prepeljali v Atene, kjer jih bodo namestili v begunske centre, nato pa jih vrnili v njihove domovine.

Profimedia

Grška policija je že pred tem danes zaprla območje okoli mejnega prehoda z Makedonijo pri kraju Idomeni, migrantom pa ne dovoli, da bi se mu približali na več kot pet kilometrov. Dostop so onemogočili tudi novinarjem in sodelavcem Zdravnikov brez meja. Na mejnem območju naj bi bilo nameščenih več kot 200 pripadnikov posebnih enot policije.

Ob meji z Makedonijo je pred tedni obtičalo okoli 1200 ljudi, večinoma iz Pakistana, Maroka in Iraka, potem ko so Makedonija in druge države na balkanski begunski poti začele na svoje ozemlje spuščati le begunce z vojnih območij, to je Sirije, Afganistana in Iraka.

Migranti, ki so obtičali na meji, so v znak protesta zablokirali mejni prehod in železniški promet med Grčijo in Makedonijo - ta je v bran pred njimi postavila kovinsko ograjo - in se v zadnjih dveh tednih večkrat spopadli s policijo. Železniški promet z Grčijo stoji že več kot deset dni.

Za migracije pristojni grški minister Joanis Muzalas je v ponedeljek poudaril, da bodo morali migranti, ki jih bodo v Atene po potrebi prepeljali tudi na silo, ko bodo v prestolnici, zaprositi za azil ali jih bodo vrnili v države izvora.