Slovenija

Hrvaška se na slovenske zahteve lepo požvižga

T.C.
24. 11. 2015, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes v Slavonskem Brodu dejal, da je Zagreb znova zavrnil zahtevo Slovenije za vrnitev skupine ekonomskih migrantov na Hrvaško. Hrvaška je prejšnji teden zavrnila zahtevo Slovenije za vrnitev 162 migrantov.

sta
Zoran Milanović in Miro Cerar sta se pogovorila.

Ostojić je na redni novinarski konferenci v začasnem begunskem tranzitnem centru v Slavonskem Brodu poleg tega napovedal, da se bo odpravil v Makedonijo na pogovore o zaustavitvi ekonomskih migrantov na makedonsko-grški meji. Kot je dodal, se bodo o tem predstavniki vseh držav, ki so na begunski poti, pogovarjali tudi na redni videokonferenci.

sta
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je za medije dejal, da o akciji ne ve nič, a da je vesel, da policija dobro opravlja svoj posel.

Ostojić je tudi potrdil, da so varnostni ukrepi na Hrvaškem trenutno na najvišji ravni. Zaradi sredinega obiska podpredsednika ZDA Joeja Bidena in drugih udeležencev vrha procesa Brdo Brioni v Zagrebu pa so uvedli "običajne posebne ukrepe".

Povedal je še, da je hrvaška policija prejšnji teden na meji s Srbijo preprečila vstop ekonomskim migrantom, ki so na Hrvaško poskušali vstopiti mimo dogovorjene nadzorne točke v Šidu.

Danes do 15. ure so sicer iz Šida na Hrvaško organizirano prepeljali več kot 3100 beguncev. Večino so nato odpeljali proti Sloveniji, tako da je bilo v centru v Slavonskem Brodu ob 15. uri nekaj več kot 1000 ljudi. V ponedeljek je na Hrvaško vstopilo več kot 5000 prebežnikov, od sredine septembra pa nekaj manj kot 442.000.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.