Slovenija

Bo prihodnost Vogla uspešna?

pr
24. 11. 2015, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podjetje Žičnice Vogel je letos dobilo novega večinskega lastnika. Dobrih 50 odstotkov delnic je od KD Kapital kupil avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin. Njegovo podjetje RRC računalniške storitve je zdaj objavilo tudi prevzemno namero za odkup vseh delnic.

STA

Anthony Tomažin poudarja, da se je za nakup Žičnic Vogel odločil predvsem zaradi prepoznanega potenciala podjetja.

Že v četrtek bo potekala skupščina družbe, na kateri bo Tomažin imenoval tudi svoje nadzornike.

OD TEŽAV DO USPEHA

Žičnice Vogel so se v preteklosti zaradi slabega vodenja spopadale s finančnimi težavami. S prihodom novega vodstva na čelu s predsednikom uprave Boštjanom Mencingerjem pa so v preteklih letih kljub omejitvam Triglavskega narodnega parka za nujno potrebno gradnjo umetnega zasneževanja postale eno najdonosnejših žičničarskih podjetij. Leta 2013 so denimo zabeležili 14-odstotno povečanje prihodkov od prodaje in 136.000 evrov čistega dobička, lani pa naj bi prihodki prekoračili 3,5 milijona evrov. Vogel je v tem času uspešno razvijal tudi poletno ponudbo, gostinsko ponudbo, prenočišča in druge dejavnosti. Letošnja poletna sezona je celo prekoračila zimsko.

ŽELIJO SI LE NAJBOLJŠE

Bohinjci imajo precej slabih izkušen z lastniki turističnih kapacitet, zato upajo, da tokrat ne bo tako. Na Voglu upajo, da bo novi lastnik pripravljen tudi investirati v smučišče, s čimer bodo lahko še izboljšali položaj na trgu in nadaljevali dobre projekte.

»Vogel je vitalen za turizem Bohinja, novi lastnik bo moral pokazati svojo kredibilnost – tudi s tem da bo v smučišče dejansko tudi vlagal,« pravi bohinjski župan Franc Kramar in dodaja: »Če namerava s smučiščem špekulirati, takšnega investitorja Bohinj zagotovo ne potrebuje.« 

Občina bo torej podpirala novega lastnika, če bo imel interes smučišče razvijati in vanj tudi vlagati. Že ob nakupu Vogla je Anthony Tomažin poudaril, da se je za to odločil predvsem zaradi prepoznanega potenciala podjetja in potenciala turistične panoge. Za končno odločitev pa sta bila ključna tudi naravna lepota Vogla in rekorden poslovni izid v poletni sezoni. Izpostavlja še, da v Sloveniji vlaga v različna podjetja, kjer lahko uporabi svoje dolgoletne izkušnje, ki jih ima kot finančni menedžer. 

STA

SEZONA PRED VRATI

Na Voglu so čez vikend dobili okrog 40 centimetrov novega snega. Priprave na novo zimsko sezono so v polnem teku. »Mi računamo, da bi začeli obratovati v petek, 27. novembra. Če bo lepo vreme, bosta zagotovo obratovala nihalka in otroški park. Računamo tudi, da bi uredili progi s štirisedežnico Brunarica in vlečnico Storeč,« pojasnjuje predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger. Tako kot vsako leto tudi letos pripravljajo nekaj novosti.

»Ponujali bomo nočne vožnje z nihalko, kar se je zelo dobro prijelo že v lanskem letu. Temu bomo dodali pohode ob polni luni in kot novost opazovanje nočnega neba s teleskopom. Vso zimo bo letos mogoč tandemski skok s padalom, postavili pa bomo tudi simulator skokov s padalom,« poudarja Mencinger. Zadovoljni so tudi s predprodajo smučarskih vozovnic. Cene so ohranili na lanski ravni in z optimizmom pričakujejo novo zimsko sezono.