Slovenija

Kaj nam prikriva Cerar?

Simon Rosc
17. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kmalu po tem, ko je eden od novinarjev od vlade zahteval magnetogram seje o kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko, je vlada zavarovala svoje skrivnosti.

STA
»Kvota predstavlja kompromis med zaznanimi tveganji, potrebami vlade in zahtevami po povečanju učinkovitosti organizacije dela.«

Čeprav bi se pričakovalo, da so nekje v arhivu shranjene vse odločitve vlade, ki jih je ta kadarkoli sprejela, so njihovi pogovori očitno tako velika skrivnost, da jih je treba izbrisati za vedno.

STA
V času, ko je vladi predsedoval Borut Pahor, so se na youtubu pojavili posnetki vladnih sej.

IZBRIS PO 20 URAH

Zvočni posnetki sej vlade se namreč izbrišejo takoj, ko na strežniku dosežejo 20 ur posnetkov. Tako je v nadzoru ugotovil informacijski pooblaščenec. Tak sklep je vlada sprejela kmalu po tem, ko je informacijski pooblaščenec določil, da mora vlada novinarju posredovati magnetogram seje o kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Da na vladi ne delajo več dobesednih zapisov sej, kot je bilo v navadi vsa leta, je sicer znano od januarja letos.

sta
Pravila brisanja posnetkov je ukazal generalni sekretar zdajšnje vlade Darko Krašovec.

NAJPREJ TAKO, POTEM DRUGAČE

Generalni sekretariat je marca 2013 sprejel navodilo, v katerem so opredeljeni zvočno in slikovno snemanje sej vlade ter izdelava dobesednega zapisa seje vlade. Na podlagi tega je takratna generalna sekretarka vlade Alenke Bratušek, Tanja Šarabon, izdala sklep, da se seje vlade zvočno snemajo in da se pišejo dobesedni zapisi. Zvočni posnetki so bili hranjeni v sefu, dobesedni zapisi pa v zbirki Magnetogrami. A decembra 2014 je zdajšnji generalni sekretar vlade Darko Krašovec ta pravila spremenil. Po novi odredbi se dobesedni zapisi sej ne izdelujejo več, zvočni zapisi sej pa se ne hranijo več fizično v sefu, temveč izključno v digitalni obliki na strežniku. Ker pa je na omenjenem strežniku prostora le za 20 ur posnetkov, se posnetki sej vlade samodejno izbrišejo, ko skupno trajanje posnetkov sej, shranjenih na strežniku, doseže časovno omejitev.

STA
Vlada je pravila hranjenja posnetkov spremenila po novinarski zahtevi o objavi posnetka seje o kandidaturi Alene Bratušek za evropsko komisarko.

ODLOČILEN JE BIL STRAH

Na vprašanje, zakaj so se odločili za 20 ur, v vladi odgovarjajo...
Več o tem si preberite v današnji izdaji časnika Svet24!