Slovenija

Pritisk beguncev bo trajal vse do leta 2017

Simon Rosc
11. 11. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenija ob meji s Hrvaško že gradi žičnato ograjo, ki pa meje ne bo zaprla, ampak bo tok migrantov preusmerila na dovoljene vstopne točke. S tem bomo lažje nadzorovali begunski val. Pretresljive pa so informacije, da bi trenutna situacija lahko trajala do leta 2017.

sta
Na poti proti Sloveniji je trenutno 30.000 migrantov.

Število migrantov bo spet počasi začelo naraščati. Po precej natančnih ocenah je v tem trenutku na poti proti Sloveniji okoli 30 tisoč migrantov. Kot je včeraj na novinarski konferenci povedal premier Miro Cerar, se kakršnekoli upočasnitve ali zmanjšanja dotoka beguncev v prihodnjih mesecih ne pričakuje. Prav zaradi slednjega se je vlada odločila, da na meji s Hrvaško postavi žičnato ograjo.

NEVARNOST HUMANITARNE KATASTROFE

STA
Miro Cerar

»Želim si, da Slovenija še naprej ostane humanitarna država, ki bo po svojih najboljših močeh pomagala migrantom, še posebej v prihajajočih zimskih dneh. A zavedati se moramo, da zaradi varovanja varnostne situacije brez ograje ne gre,« je včeraj še povedal Cerar. Vlado namreč skrbi, da se lahko Slovenija zaradi velikega dotoka migrantov, ki bi k nam lahko prispel že v prihodnjih dneh, sreča z veliko humanitarno katastrofo. Vlada je pri svoji odločitvi upoštevala tudi omejitve, ki prihajajo s strani naših severnih sosedov, in sicer, da bodo na dan sprejeli največ 6000 migrantov.

Ker bi se posledično lahko pri nas ustvaril nekakšen zamašek, bi to lahko pomenilo ne samo humanitarno krizo, temveč bi lahko prišlo celo do ogrožanja državljank in državljanov. Vse to je torej botrovalo včerajšnji uradni potrditvi premierja, da bo vlada na meji zgradila varnostno ograjo. A ne bo šlo za zaporo celotne meje, gre samo za usmerjanje toka migrantov do vstopnih točk in omejevanje števila migrantov, ki ga Slovenija lahko sprejme in vremenskim razmeram primerno oskrbi. Gre torej za preprečitev razpršenosti vstopanja migrantov na schengensko območje, katerega branik je še vedno naša država.

IZREDNO STANJE DO LETA 2017

Neuradne informacije so pricurljale tudi iz vrst vojakov in policistov, ki so zaradi posebnega režima dela, ki velja, odkar traja begunska kriza, že na koncu z močmi. Hkrati pa policisti napovedujejo tudi stavko. Glede na informacije bi lahko begunska kriza trajala vse do leta 2017, torej vse do takrat bo temu prilagojeno tudi njihovo delo.

KAKŠNA BO EVROPA?

Glede na to, da tako Hrvaška kot tudi Srbija pospešeno pomlajujeta svoja obrambna sistema, in to ob pomoči svojih velikih botrov ZDA in Rusije, in glede na zadnje opozorilo nemške kanclerke Angele Merkel, da lahko Balkan še prehitro znova postane sod smodnika, je na mestu vprašanje, kakšna Evropa nas čaka v prihodnje. Premier je prepričan, da bo EU ostala še vedno odprta za prost pretok ljudi in blaga, in ker si tega želi tudi sam, se je vlada odločila za korak postavitve ograj. Še posebej jasen je bil v odgovoru, da takšnega ukrepa nikakor ni predlagala EU.