Slovenija

FOTO in VIDEO: Kaj pravijo župani občin, ki so najbolj obremenjene s prebežniki?

STA/G.G.
20. 10. 2015, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunce, ki prihajajo iz Hrvaške, slovenske oblasti odpeljejo do nastanitvenih centrov, nato pa jih počasi "dostavijo" do avstrijske meje. Med najbolj obremenjene spadajo obmejne občine Spodnjega Podravja.

Reuters

Reuters

V Avstrijo je v ponedeljek iz Slovenije pri Šentilju in Gornji Radgoni prispelo skoraj 4300 beguncev. Mejo na Šentilju je prestopilo okoli 3500 ljudi, pri Gornji Radgoni pa 780.

Župan Središča ob DraviJurij Borko pravi, dase je dogajanje po napetem ponedeljku, ko je tja kljub nasprotovanju slovenskih oblasti pripeljal hrvaški vlak z migranti, pri njih za zdaj umirilo. Po njegovih zadnjih informacijah niti pred mejnim prehodom, niti v sprejemnem centru trenutno ni migrantov.

Občina sicer sama pri vsem skupaj nima veliko, je dejal, le gasilce so angažirali za osvetljevanje, posamezniki so pomagali kot prostovoljci Rdečega križa. Na običajno življenje občanov dogajanje doslej ni vplivalo, saj je tudi dogajanje potekalo izven samega središča kraja. Občani pa so vse skupaj doslej sprejeli mirno, saj so se pristojni še pravočasno organizirali, je dejal.

Od države Borko pričakuje, da se ustrezno prilagodi razmeram, in če bodo Avstrijci še bolj omejili ali celo zaprli pretok migrantov, potem naj enako ravna tudi naša država.

Razkačeni Vuk

Generalni direktor policije Marjan Fank je ob današnjem obisku begunskega sprejemnega centra v Brežicah poudaril, da gre za največjo begunsko krizo v Sloveniji in izreden napor vseh vpletenih v njeno reševanje. "Stanje še obvladujemo, smo pa ne meji zmogljivosti," je dejal.

Precej bolj jezen na slovenske in hrvaške oblasti je završki županMiran Vuk, saj je njihov kraj ponoči nenapovedano prečkala skupina okoli tisoč migrantov, ki so nelegalno prešli mejo. Kot je dejal, vlada očitno nima poguma za ukrepanje, policija je nemočna, potem pa lokalnemu okolju prepustijo, da se ukvarjajo s težavami.

Zadnji avtobus z migranti je Zavrč zapustil pred nekaj minutami, je povedal in dodal, da so migranti, ki so prišli v ponedeljek zvečer, pri njih pustili katastrofalne razmere. Policija jih je okoli 900 napotila na športni stadion, od koder so jih medtem že odpeljali z avtobusi, za njimi pa so ostali kupi smeti in druge umazanije.

Na vprašanje, ali so se v občini kakorkoli vključili v reševanje problematike, je odvrnil, da nimajo s čim pomagati, saj pri njih nimajo Rdečega križa ali Karitasa. "Kaj naj naredimo mi v takem primeru, če pa je država zadolžena za to," je dejal in napovedal, da bodo od države tudi terjali povrnitev škode.

V Evropski komisiji so poudarili, da so pripravljeni pomagati vsem članicam, soočenim z migracijskimi pritiski. Sloveniji je na voljo nujna finančna pomoč, nefinančna pomoč v okviru mehanizma za civilno zaščito in načrt za premestitev beguncev znotraj unije.

Lepih besed ni našel niti za hrvaško stran, saj naj bi migrante pripeljali čisto do meje, od tam pa so jih iz avtobusov peš napotili proti Sloveniji. Nekateri med njimi so pot mimo Zavrča sami nadaljevali peš mimo gradu Borl proti Ptuju. Vuk je pesimist in se boji, da bodo podobnim primerom v naslednjih dneh priča vsak večer.

Nekaj sto migrantov se je ponoči znašlo tudi na območju občine Markovci, župan Milan Gabrovec pa je dejal, da so se skušali kar najbolje organizirati. Namestili so jih na igrišče v Stojncih, od koder pa so jih medtem že z avtobusi odpeljali. Ker to očitno ni bil zadnji tak primer, so že aktivirali civilno zaščito in druge službe.

Kakšne so razmere brežiški občine pa si lahko preberete tukaj.

Na Hrvaškem pripravljen nov vlak

Na skrajnem vzhodu Hrvaške pripravljajo nov izredni vlak, ki bo popeljal 600 beguncev proti Sloveniji, je poročal hrvaški radio. Gre za del ljudi, ki so bili v začasnem tranzitnem centru v Opatovcu. Medtem z avtobusi v Opatovac prevažajo nove begunce in migrante, ki na srbski strani meje čakajo na vstop na Hrvaško.

Hrvaška je danes okrog poldneva prepeljala iz Tovarnika 2000 ljudi do železniške postaje Sutla nedaleč od mejnega prehoda Rigonce.