Slovenija

Slovenski najstniki žrtve izsiljevanja

T.R.
19. 10. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Policisti so letos prejeli več prijav izsiljevanja prek spleta in družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Ker veliko mladostnikov preživi precej prostega časa za računalnikom, policija opozarja pred tovrstnimi zlorabami na internetu. Med oškodovanci so bili namreč najpogosteje mladoletni, nekaj žrtev je bilo tudi odraslih.

Thinkstock

Zgodba se začne tako, da se neznanec ali neznanka, navadno pod izmišljenim imenom in z lažnim profilom, izdaja za žrtvinega vrstnika.

Policija : »Raje ne objavljajte in nikomur ne pošiljajte svojih intimnih fotografij ali posnetkov!«

Po potrditvi »prijateljstva« na družbenem omrežju mladoletniku pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, naj vsa njuna nadaljnja komunikacija poteka prek drugih spletnih omrežij za hitro komuniciranje, predvsem prek storitev z videokomunikacijo, kot je skype. Po nekaj stikih, ko se med njima vzpostavi (lažno) zaupanje, neznanec izkoristi informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in mladostnika pripravi do tega, da mu pošlje fotografijo, na kateri je razgaljen, ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero.

DENAR ALI OBJAVA FOTOGRAFIJE NA SPLETU

Neznanec to početje posname, nato pa se začne izsiljevanje. Več o grožnjah in konkretnih primerih si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet!