Slovenija

Slovenija na naslovnici BBC-ja

G.G.
18. 10. 2015, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenija se redko pojavi na naslovnih straneh največjih svetovnih novičarskih portalov, tokrat pa so jo za glavno novico na BBC uvrstili zaradi begunske problematike.

Britanski BBC izpostavlja težave, ki bi se lahko pojavile ob neusklajenem delovanju sosednih držav Slovenije. Omenjajo besede državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica, ki  pravi, da lahko Slovenija migrantski val obvladuje, če sprejme do 2500 ljudi na dan. Številka je vezana na zgornjo omejitev Avstrije, ki sprejme 1500 migrantov dnevno. Na drugi strani pa želi Hrvaška v Slovenijo pošiljati več ljudi, okoli 5000 na dan.

Slovenija si po Šeficevih besedah ne more privoščiti večjega sprejemanja migrantov, kot je njihov odliv, saj bi to pomenilo, da bi jih v desetih dneh pri nas ostalo 35.000, "kar je nesprejemljivo".

V Opatovcu kaotične razmere

V nastanitvenem centru v hrvaškem Opatovcu so sicer zadeve vse bolj kaotične, poroča Index.hr. Begunci so premraženi, lačni, policisti in prostovoljci pa vse bolj utrujeni.  Tam se nahaja okoli 5000 migrantov, pričakujejo pa še nov priliv iz Srbije.