Slovenija

Ne bojte se počasne rasti, bojte se stagnacije

Monika Kubelj
1. 10. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ni dovolj, če si le vizionar, vizije pa ne uresničiš. Tako meni Valerija Glavač, direktorica družbe MOL Slovenija, ženska na visokem položaju v značilno moškem svetu nafte. Verjame, da se bodo v prihodnosti na področju obnovljivih virov energije zgodile pomembne spremembe, na kar se že pripravljajo.

Arhiv Svet24

Koliko časa ste na vrhu podjetja MOL v Sloveniji? So bila ta leta trnova?

Moja pot v podjetju MOL Slovenija je trajala že deset let, preden mi je bilo dodeljeno mesto direktorice. Sprva sem se namreč v podjetju zaposlila kot pripravnica v finančnem oddelku. Mandat direktorice podjetja sem nastopila leta 2008. Ne glede na delovno mesto je bilo moje delo polno izzivov in rasti, tako v poslovanju kot vodenju ekipe sodelavcev.

Bolj poredko dajete intervjuje. Je krivo pomanjkanje časa ali zasebnosti ne želite deliti s širno Slovenijo?

Časa resda nikoli ni dovolj, toda nikakor ni vprašanje tega, ali bi svoje delo in zasebnost želela deliti s Slovenijo. Je pa res, da tako na svoje delo kot na podjetje gledam kot celoto, in zaradi tega nerada stopam v ospredje. Temelj je celota in ne posameznik, ki izstopa. Trudim se čim hitreje odzvati in podati intervjuje oz. odgovore na vprašanja, je pa res, da včasih zaradi službenih poti ali obveznosti težko uskladim vse termine.

Arhiv Svet24

»Dobre rezultate na podlagi ocene pričakujemo tudi za letošnje leto, v katerem smo zelo dejavni.« Valerija Glavač, direktorica družbe MOL Slovenija

Področje naftnih derivatov nekako še vedno spada predvsem v moško domeno, sploh ko gre za visoke položaje v naftnih družbah.

Podjetje MOL Slovenija je član Skupine MOL, kjer je ena izmed naših glavnih vrednot raznolikost, ki se poleg enakopravnosti zrcali tudi v dejstvu, da v Skupini MOL veliko mojih sodelavk opravlja odlično delo na mnogih vodilnih položajih. Pri nas veliko pozornosti posvečamo kulturi, kjer je raznolikost cenjena in lahko vsakdo – ne glede na spol, starost, narodnost itd.  razvija svoje sposobnosti in kariero. Zato občutka, da sem se znašla v tipično moškem svetu, niti nimam.

Še vedno drži, da se MOL lahko pohvali s poslovno rastjo? Lahko govoriva o številkah?

Leta 2014 smo dosegli odlične rezultate, dobiček iz poslovanja je znašal 2,8 milijona EUR in je bil za 7 % večji od leta prej, prav tako smo leta 2014 odprli dva nova bencinska servisa ter nadaljevali investicije v prenove naših starejših bencinskih servisov. Dobre rezultate na podlagi ocene pričakujemo tudi za letošnje leto, v katerem smo prav tako zelo dejavni.

Pravzaprav vse družbe, ki se ukvarjajo z energenti, finančno dobro stojijo. Mislite, da bo vedno tako? Se bomo kdaj soočili s pomanjkanjem klasičnih virov energije?

Dejstvo, da se podjetje ukvarja z energenti, še ne pomeni samo po sebi, da mu to zagotavlja finančno stabilnost. Na naše poslovanje vplivajo državno regulirane cene, ne moremo pa se niti izogniti dejstvu, da so cene goriv v sosednjih državah nižje kot v Sloveniji. Zagotovo pa bo tudi na področju energetike prišlo do nadaljnjega razvoja in sprememb, tudi na primer na področju obnovljivih virov energije, in bomo tako tudi naš razvoj usmerjali na tovrstna področja.

Še ena pomembna stvar: plača. Je vaša enakovredna plači nekoga na podobnem položaju, le da je moškega spola?

Verjamem, da je marsikje še vedno zakoreninjeno takšno razlikovanje, vendar je danes na svetovni ravni že toliko ženskih voditeljic z izjemnimi uspehi, da sama menim, da bo takšno razlikovanje sčasoma postalo preteklost. V MOL je enakovrednost med spoloma postavljena visoko na lestvici vrednot, zato ne čutim tovrstnega tradicionalizma, niti na področju plačne politike.

Vaši zaposleni vas pohvalijo. Kaj pa je tisto, kar nekoga naredi dobrega šefa?

Menim, da je dober vodja predvsem dober poslušalec in nekdo, ki zna svojo ekipo motivirati in razvijati; ekipa je pod vodstvom dobrega vodje sposobna narediti stvari, za katere prej ni verjela, da jih je možno doseči. To je nekdo s pravim značajem, kar pomeni, da ima izoblikovan sistem vrednot. Dobra lastnost vodje je torej tudi, da predstavlja zgled svojim zaposlenim.

Bi bilo treba na področju energetike pri nas kaj spremeniti?

Tudi na področju energetike je še veliko odprtih vprašanj, na primer državna regulacija cen goriv, področje obnovljivih virov energije, konkurenčnost dejavnosti ter državni energetski koncept in še bi lahko naštevali. Spremembe so nekaj, kar je lahko zmeraj dobro. Sej veste, kaj pravi znani kitajski pregovor: ne bojte se počasne rasti, bojte se stagnacije.

Bi zase rekli, da ste vizionarka? Kaj bo prihodnost prinesla naši državi?

Vsak vodja je po mojem mnenju vsaj malo vizionar. To je pomembno pri razvoju podjetja in usmeritvi strategij v pravo smer. Nadalje pa je ključnega pomena predvsem izvedba v tej smeri, da se vizija uresniči.

Nekateri so danes kritični do ideje dobička, do nenehne zahteve po rasti. Kako komentirate vi? Je želja po rasti, uspehu, dobičku res lahko slaba? Kdaj?

Dobiček je posledica uspešnega poslovanja, razvoja in rasti podjetja, ki pa so ključni tudi za razvoj na splošno, predvsem z vidika zaposlovanja in razvoja gospodarstva. Tako je ideja ustvarjanja dobička, gledano iz perspektive lastnikov podjetij, pozitivna. Je kriterij za nadaljnje investicije. Ideja ustvarjanja dobička pa je lahko seveda tudi negativna, predvsem če je ta želja po dobičku kratkoročne narave in posledično v škodo dolgoročnega in trajnostnega razvoja podjetja.

Kaj počnete v prostem času? Nas boste presenetili s kakšnim zanimivim hobijem ali vam za to zmanjka časa?

Prosti čas predvsem namenim svoji družini in prijateljem, ki jim med tednom težje namenim več časa. Ker v službi veliko pozornosti namenjamo zdravemu življenju in promociji zdravja, se trudim čim več časa preživeti v naravi, bodisi peš ali na kolesu.

Kaj pa politično dogajanje? Spremljate, ste morda opredeljeni? Menite, da je treba hoditi na volitve?

Politično dogajanje spremljam tako doma kot po svetu, nisem pa politično opredeljena. Sama se volitev sicer zmeraj udeležim, je pa zame udeležba na volitvah odločitev vsakega posameznika.

Če bi na kateri od iger na srečo zadeli nekaj milijonov evrov – lahko mi tudi ne poveste, ampak ... kaj bi storili najprej?

Iger na srečo za zdaj ne igram, zato ni velike verjetnosti, da bom kdajkoli zadela na loteriji. Tudi če bi zadela takšno vsoto denarja, to ne bi v večji meri spremenilo mojega življenja.

Kako visoko na vaši lestvici vrednot pa kotirajo družina in prijatelji?

Družina in prijatelji so seveda na prvem mestu, zelo se veselim vseh trenutkov, ki jih preživim z njimi. Njihovo razumevanje in podpora sta zame bistvenega pomena.