Slovenija

Mramor in NSi s podobnimi pogledi glede davkov

STA
29. 9. 2015, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Finančni minister Dušan Mramor se je sestal z vodstvom NSi na temo ukrepov za nižje davke. Strinjali so se zlasti o potrebi po zmanjševanju obremenitve dela, je povedal Mramor, a poudaril tudi zagotavljanje javnofinančne konsolidacije. Tako je tudi vodja poslancev NSi Matej Tonin ocenil, da razmišljajo v podobni smeri, razlika je le v tempu.

STA

Kot je v izjavi novinarjem v DZ po današnjem srečanju z NSi pojasnil Mramor, si zelo želijo, da bi v letu 2016 že veljale spremembe za razbremenitev dela.

Po njegovih besedah je namreč predvsem obremenitev dela visoko strokovnih in najproduktivnejših kadrov z vidika konkurenčnosti problematična, različni ukrepi pa bi to lahko naslovili.

Tako Mramor ugotavlja, da z NSi razmišljajo o težavah v isti smeri, torej ocenjujejo, da je obremenitev dela težava. Po drugi strani pa je Mramor poudaril, da je treba iskati rešitve v smeri, ki bo obenem zagotavljala potrebno javnofinančno konsolidacijo, torej zmanjševanje javnofinančnega deficita do leta 2020. Tako so si z NSi izmenjali mnenja in iščejo rešitve še naprej, je pojasnil.

Vodja poslanske skupine NSi Tonin je po pogovoru s finančnim ministrom sestanek označil za konstruktivnega. Kot je poudaril, razmišljajo v podobni smeri, razlika pa je v tempu. "Minister si želi nekoliko počasnejšega tempa zaradi finančnih obveznosti in zaradi fiskalnega pravila, strinjamo pa se, da je treba razbremeniti delo in narediti Slovenijo bolj konkurenčno," je pojasnil.

Za Tonina je zanimivo, da so pri vprašanju razvojne kapice "na isti strani, je bil pa minister nekoliko skeptičen, ali mu bo to uspelo spraviti čez koalicijo". Dejansko pa gre po besedah vodje poslanske skupine NSi za ukrep, s katerim bi najbolj produktivne zadržali v Sloveniji.

NSi naj bi si sicer želela vključenosti v delovno skupino ministrstva za pripravo davčne reforme. Mramor poudarja, da to ni strankarsko oblikovana skupina, sestavljajo jo tako gospodarstveniki kot davčni svetovalci in sindikati oz. vsi deležniki.