Slovenija

Kultura na sladek način

Polona Krušec
28. 9. 2015, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mladi iz Ajdovščine se že 16. leto zapored trudijo v dolino prinesti zvrhano žlico kulture in umetnosti, povezane v gledališču, plesu, glasbi in filmu.

Štrudlfest

Večdnevni festival, zadnja leta v organizaciji Kulturno umetniškega društva Javorov hudič, je pravzaprav edini večji dogodek takšne narave, ki se zgodi na severnem Primorskem in je povrhu še brezplačen.

Priljubljen festival

Organizatorji so si lahko ob nedeljskem zaključku upravičeno meli roke, saj so obiskovalci domov odhajali zadovoljnih obrazov. Še večji uspeh je raznoliko občinstvo, saj so se v njem znašli tako mladi kot starejši. Priljubljenost dogodka se potrjuje tudi z obiskom tistih, ki so se v Ajdovščino, kjer je festival potekal, pripeljali celo z onstran »meja« Primorske.

Ekipa ob tem uživa

Kot so povedali člani organizacijskega odbora, ki ga vodi Tadeja Ličen, Peter Bajnoci, Peter Avbar, Tjaša Črv, Ana Krečič, Kristjan Bajec, Anuša Blažko, Lara Batič, Nataša Rupnik, Janja Gregorčč, Matjaž Slejko, Aleksandra Petkovič, Dejan Slokar, Blaž Černetič, Jani Peljhan in Stane Lokar, je njihovo delo, in tega ni malo, popolnoma prostovoljno. Vendar vsako leto znova vztrajajo, saj menijo, da so prav oni soodgovorni za utrip mesta in širše okolice, saj dogodki, kot je njihov, sporočajo, da so mladi radi aktivni in da s tem, kar dajo iz rok, želijo ponuditi nekaj zares posebnega in kvalitetnega. Tako se je skozi leta Štrudlfest trudil, da je na odre vabil dobre produkcije, tako domače kot od drugod.

Vsako leto ima Štrudlfest drugo rdečo nit. Letos so se posvetili mednarodnemu letu svetlobe. Ta ima namreč tudi v umetnosti pomembno vlogo. Na otvoritveni slovesnosti so zato v režiji Petra Bajnocija predstavili igro teme in svetlobe skozi ples in glasbo.

Utrujeni, a zadovoljni

Glavna organizatorka Tadeja Ličen pravi, da so s tremi dnevi pestrega dogajanja zelo zadovoljni. »Letos je navdušil uvodni ognjeni spektakel, še pred njim pa poseben FerFudov tovornjaček s hrano z dobrodelno konotacijo, poulična gledališča, glasbeni koncert in druge produkcije, med njimi tudi domače. Predstavili so se učenci Osnovne šole Šturje s predstavo Vse razen hotela, Vrhpoljci pa so predstavili celovečerni film Rimska zgodba,« je povedala Ličnova in priznala, da so nekoliko utrujeni, a kljub temu že zrejo v leto 2016 in nov festival.

Naslednje leto bo jubilejno, saj bo minilo deset let, odkar je Štrudlfest začel pripravljati KUD Javorov hudič, zato napovedujejo svečan dogodek, s katerim bodo to obletnico zaznamovali.