Slovenija

ZSSS z letom 2016 zahteva stare stopnje DDV

STA
28. 9. 2015, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

ZSSS nasprotuje predlagani trajni določitvi stopenj DDV pri 22 oz. 9,5 odstotka in zahteva, da se ti z novim letom vrneta na 20 oz. 8,5 odstotka. Vlada namreč v predlogu novele zakona o DDV načrtuje, da bosta od sredine leta 2013 zvišani splošna in znižana stopnja DDV z novim letom postali stalnica.

STA

Vlada je julija 2013 zvišala splošno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ukrep je trenutno zapisan v zakonu o izvrševanju proračuna za čas do konca leta 2015. Če bo DZ potrdil predlagano novelo zakona, bo ta krizni javnofinančni ukrep prešel v trajnega.

Dvig DDV ni bil nikoli predviden kot začasen, temveč kot strukturen ukrep.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) temu ostro nasprotujejo. "Zahtevamo, da se, kot je bilo predvideno s 1. januarjem 2016 ponovno uporablja nižja stopnja v višini 8,5 odstotka in splošna stopnja v višini 20 odstotka," so danes sporočili iz ZSSS. Podaljšanje ukrepa, ki je najbolj prizadel najšibkejše, bi namreč po njihovem mnenju imelo nadaljnji negativen vpliv na domačo potrošnjo in kupno moč.

Temu, da ukrep postane stalen, so lansko pomlad, ko je vlada to napovedovala, nasprotovali tudi gospodarstveniki. A so na finančnem ministrstvu takrat navedli, da dvig DDV ni bil nikoli predviden kot začasen, temveč kot strukturen ukrep. Sedaj pa so pojasnili, da gre za enega od ukrepov pri prizadevanjih za prestrukturiranje davčnih bremen s primerljivo porazdelitvijo med potrošnjo, dohodki in premoženjem.