Slovenija

Država od Ivana Vogrina terja 11.000 evrov

STA
21. 9. 2015, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Državno pravobranilstvo je vložilo premoženjskopravni zahtevek zoper nekdanjega poslanca Ivana Vogrina in Ivana Dolinška, s katerim država zahteva vračilo okoli 11.000 evrov. Vogrin in Dolinšek naj bi zlorabila sistem strokovne pomoči poslancem, tožilstvo pa jima očita zlorabo položaja in poslovno goljufijo.

Grega Wernig in Arsen Perić/KMA

Predobravnavnega naroka je bilo hitro konec, saj Vogrina na sodišče ni bilo in je opravičil svoj izostanek, medtem ko je Dolinšek prišel brez zagovornika.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je jeseni 2012 preiskala porabo sredstev strokovne pomoči takratnemu nepovezanem poslancu Vogrinu in ugotovila, da je pri tem deloval koruptivno. Vogrin je dal 10. julija 2012 državnemu zboru predlog za sklenitev pogodbe s podjetjem Vinestra za nudenje strokovne pomoči in svetovanje na področju financ in gospodarstva v višini 7875 evrov neto. Znesek je bil namenjen plačilu 175 ur svetovanja.

Šest dni pozneje je državni zbor sklenil pogodbo, čez teden dni pa je Vogrin svojemu delodajalcu že dostavil potrdilo, da so bile storitve opravljene. Od sklenitve pogodbe do dostave potrdila je preteklo okoli 170 ur.

V drugi polovici avgusta 2012 je bil znesek plačan, nato pa je pooblaščena oseba Vinestre v naslednjem mesecu in pol z 19 gotovinskimi dvigi z računa dvignila 6512 evrov. KPK se je spraševal, kam in komu so bila namenjena sredstva, izplačana po pogodbi, saj se je z gotovinskimi dvigi pooblaščenca podjetja sledljivost porabe denarja prekinila.

Protikorupcijska komisije je tudi ugotovila, da je lastnik podjetja Vinestra Dolinšek, ki je bil nekoč zaposlen v Vogrinovem podjetju Interles. Podjetje je bilo ustanovljeno le mesec dni pred tem, ko je Vogrin državnemu zboru predlagal sklenitev pogodbe, še poroča časnik.