Slovenija

Pahor na 11. srečanje predsednikov držav skupine Arraiolos

STA/J.P.
21. 9. 2015, 06.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se bo na povabilo nemškega predsednika Joachima Gaucka danes in v torek udeležil 11. srečanja predsednikov držav skupine Arraiolos. Srečanje, ki bo letos na srednjeveškem gradu Wartburg in v mestu Erfurt v nemški zvezni deželi Turingiji, bo po napovedih izkoristil tudi za pogovore o begunski krizi.

Mediaspeed

Skupina Arraiolos je neformalna pobuda predsednikov enajstih držav EU, ki se srečujejo od leta 2003. Takrat so se na pobudo portugalskega predsednika Jorga Sampaia srečali v mestu Arraiolos.

Danes skupino sestavljajo predsedniki in predsednice Avstrije, Bolgarije, Estonije, Finske, Nemčije, Madžarske, Italije, Latvije, Poljske, Portugalske in Slovenije, ki enkrat letno razpravljajo o pomembnih političnih vprašanjih.

Letošnje srečanje bo posvečeno razpravi o prihodnosti Evrope in zgodovinskemu vplivu reformacije na evropsko misel in temeljne vrednote Evrope. Kot so sporočili iz njegovega urada, bo Pahor izkoristil priložnost tudi za dvostranske in večstranske pogovore o nastali begunski krizi in za oblikovanje skupne politike do tega vprašanja. Med drugim ima predvidena dvostranska srečanja s kolegi iz Nemčije, Avstrije in Italije.