Slovenija

MNZ pričakuje rahlo umiritev razmer glede dotoka prebežnikov

STA/M.J.
20. 9. 2015, 07.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je v Slovenijo v minulih dneh prispelo več kot 2000 prebežnikov, na notranjem ministrstvu pričakujejo, da bo begunski val nekoliko popustil. Je pa pričakovati, da bodo tisti, ki so za zdaj nastanjeni v centrih po Sloveniji, še naprej odhajali proti meji z Avstrijo. Že v soboto popoldne in zvečer se jih je tja odpravilo več sto.

sta

V Slovenijo so doslej prišli zlasti begunci iz Sirije, Afganistana in Iraka. Najbolj sta obremenjeni območji Brežic in Obrežja, a so varnostne in zdravstvene razmere po zagotovilih pristojnih stabilne. Večino migrantov so razvozili po nastanitvenih centrih v Celju, Gornji Radgoni, Lenartu in Mariboru, ranljive skupine oz. družine pa v Logatec. Zadnji avtobusi so odpeljali že v nočnih urah.

Nekateri od tistih, ki so jih prepeljali severno, so se popoldne in zvečer že odpravili proti meji z Avstrijo, nekateri peš, drugi z vlakom. Čeprav je Avstrija v soboto že napovedala vračanje migrantov v Slovenijo in na Hrvaško, so jih do večera avstrijski mejni organi precej že spustili čez mejo in jih nastanili v šotorišču blizu meje.

Največ prebežnikov na vstop v Slovenijo trenutno čaka na Obrežju. Prostovoljci so jim razdelili šotore, dežne plašče in dežnike, saj je tam že začelo deževati. A za vse šotorov ni dovolj. Nekateri občasno tudi z vzklikanjem zahtevajo prost prehod čez mejo, sicer pa je situacija mirna in brez posebnosti.

Prebežniki si sicer večinoma želijo v Nemčijo in Skandinavijo. O begunski krizi in o reševanju konflikta v Siriji se bosta danes v Berlinu pogovarjala tudi ameriški državni sekretar John Kerry in njegov nemški kolega Frank-Walter Steinmeier.