Slovenija

Je Italijan slovenskega rodu res terorist?

Polona Krušec
18. 9. 2015, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mladi Italijan slovenskega rodu je obtožen izvršitve hudega kaznivega dejanja – terorizma. Na predobravnavnem naroku se je izrekel za nedolžnega. Glavno sojenje bo konec oktobra.

Youtube

Nikoli do zdaj se še v naši državi ni zgodilo, da bi nekomu sodili zaradi terorizma, zato je primer Cernic požel veliko pozornosti. Na torkovi obravnavi na sodišču v Kopru se je izrekel za nedolžnega. Obtožnica ga sicer bremeni več kaznivih dejanj; neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, ponarejanja listin in najhujše obtožbe – terorističnega dejanja. 

Wikipedia

Minister za finance Babiš je bil zaskrbljen ob prejetju dveh ampul v pismu iz Slovenije, ki so ju sicer prevzeli tamkajšnji gasilci.

Več kaznivih dejanj 

Ivan Cernic, ki je od decembra priprt v zaporu v Solkanu, je priznal le nekatera dejstva, denimo to, da je imel ponarejen vozniško dovoljenje in da je za poslovanje v Sloveniji uporabljal lažno identiteto, predstavljal se je za Borisa Malniharja. Priznal je tudi, da se je res ukvarjal s prometom s prepovedanimi snovmi. Prek spleta je kupoval in jih, kot je razložil, preprodajal naprej. 

Povezano ali ne 

Štiriindvajsetletnega študenta veterine so novogoriški kriminalisti aretirali konec lanskega leta na pošti v Grgarju, od koder naj bi pismo odposlal češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu. Pismo s smrtonosnim odmerkom živosrebrovega klorida je Babiš prejel na domač naslov. Cernic je povedal, da je v povezavi s to pošiljko le sledil navodilom naročnika, torej je zagrešil preprodajo, ne pa terorizma. Podobno pošiljko naj bi prejel tudi češki notranji minister Milan Chovanec, vendar je ta pošiljka prispela iz Švedske. Naključje ali ne, ravno takrat je bil tam na izletu tudi Cernic. Kot je pojasnil sodišču, je s prijateljem tam obiskal glasbeni dogodek. 

To ni terorizem 

Tožilka Bojana Podgorelec mu je ponudila, da v primeru priznanja vseh kaznivih dejanj odsedi enotno kazen, ki bi znašala pet let. A ker se to ni zgodilo, je v igri 15 let zapora. 

Youtube

»Trgovanje z nevarno snovjo je ena stvar in gre pod neko drugo kaznivo dejanje, ne pa pod terorizem,« je pojasnil Gorazd Gabrič, zagovornik obtoženega. Dodal je še, da je živosrebrov klorid res nevarna snov, a jo ima lahko vsak doma in jo lahko tudi vsak kupi v spletnih trgovinah.