Kultura

V Budimpešti poteka festival slovenskega filma Sunny Sides

STA
18. 9. 2015, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Budimpešti od srede do sobote poteka festivala slovenskega filma Sunny Sides. V četrtek so kot vrhunec festivalskega dogajanja predvajali celovečerec mednarodno priznanega slovenskega filmskega režiserja Karpa Godine Splav meduze iz leta 1980. Med gosti festivala je poleg Godine tudi direktor Slovenske kinoteke Ivan Nedoh.

STA

Splav meduze velja za kultni izdelek slovenske kinematografije. Film se spopada z atmosfero iz 20. let minulega stoletja. Glavni junakinji sta učiteljici Kristina in Ljiljana, izgubljeni sredi širine vojvodinske pokrajine. Prva je Slovenka, druga je Srbkinja, obe pa sanjata o novem življenju v velikem mestu. Film je od začetka do konca obogaten z literarnimi in vizualnimi elementi dadaizma in nadrealizma, piše na spletni strani Slovenskega filmskega centra.

Program festivala slovenskega filma Sunny Sides predstavlja zaključen prikaz krajših filmov slovenskih režiserjev Godine, Mirka Groblerja, Maka Sajka, Matjaža Klopčiča, Jožeta Pogačnika, Davorina Marca, Jureta Pervanje in Maria Uršiča, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Godina je goste festivala v četrtek tudi nagovoril, Nedoh pa je na domiseln način orisal delovanje Slovenske kinoteke od njenega nastanka do danes.

Festival slovenskega filma je le eden od dogodkov, ki v Budimpešti potekajo v sklopu projekta Slovenski september. Drugi večji dogodek v sklopu projekta bo panel o arhitektu Jožetu Plečniku, ki bo potekal 24. in 25. septembra. Do konca septembra je v budimpeški galeriji Mucsarnok na ogled tudi razstava sodobne slovenske umetnosti Mojstri in učitelji, tradicija in kontinuiteta v slovenskem slikarstvu.