Slovenija

Na mariborski železniški postaji dobrodelni koncert za begunce

STA
18. 9. 2015, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V avli glavne železniške postaje v Mariboru bo nocoj dobrodelni koncert za begunce. Zbrano pomoč bodo z vlakom odpeljali v Zagreb in Beograd, kjer jo bodo razdelili beguncem. Namen koncerta je po navedbah organizatorjev senzibilizirati in mobilizirati javnost, da k aktualni begunski problematiki pristopi pozitivno in s primernim sočutjem.

arhiv

Koncert, na katerem bodo nastopile glasbene skupine Repetitor iz Beograda, Baden-Baden iz Zagreba in Happy Ol'McWeasel iz Maribora, prirejata iniciativa Stolp 3 in Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, ki sta skupaj z zagrebškimi in beograjskimi kolegi združili moči v iniciativi Are you syrious?. Podoben koncert je pred dnevi potekal v Zagrebu, načrtuje se ga tudi v Beogradu.

Namesto vstopnine bodo ob vstopu na koncert zbirali sanitetni material in druge izdelke, ki bi lahko bili v pomoč beguncem, še posebej otrokom, materam in ženskam. Kot je za STA povedal eden od organizatorjev Miha Lovše, bodo sprejemali predvsem izdelke, ki jih ni težko tovoriti in se lahko brez težav prepeljejo čez mejo, na primer kengurujčke za nošenje otrok, dežne plašče, dežnike, otroške plenice, damske higienske vložke, vlažilne robčke, šampone, mila, zobne ščetke in zobne paste.

Lovše priznava, da so jih zadeve na terenu prehitele, saj bodo begunci najverjetneje kmalu tudi v Sloveniji. "Kaže, da bomo to pomoč potrebovali tudi sami. A mislim, da sočutja do beguncev oziroma tistih, ki so na slabšem kot mi, ni nikoli preveč," je ocenil.

Obenem želita iniciativa Stolp 3 in Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo z organizacijo dogodka v okviru Evropskega tedna mobilnosti promovirati trajnostno mobilnost. Ravno zato odločitev, da koncert poteka na železniški postaji in da za prevoz zbrane pomoči uporabijo vlak.