Slovenija

Mestna sramota na Novem trgu 6

B.B.
13. 9. 2015, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mestna občina Novo mesto je spet lastnica svoje nekdanje stavbe na Novem trgu 6 in pripadajočih zemljišč. A to še ne pomeni, da bo črna pika porušena, mesto pa z novimi parkirišči.

B. B.

Če je bilo župana Gregorja Macedonija še julija moč razumeti, da se bodo takoj, ko bodo spet lastniki propadajoče stavbe, lotili njenega rušenja, tega, kot kaže, prav kmalu še ne bomo doživeli.

Občina je nepremičnino kupila od družbe Hetta Asset Resolution za 450 tisočakov skupaj z davkom, kar je okoli desetkrat manj od cene, ki so jo pred devetimi leti iztržili za stavbo. »Načrtujemo, da bomo s pooblastilom občinskega sveta v kratkem sprožili prodajni postopek, kjer pa v prvem planu ne bo cena, ampak pogoji, ki jih bomo postavili vlagatelju,« pravi Macedoni.

Občina odkupila propadajoči objekt, a »le« zato, da ga bo prodala naprej?

VRSTA POGOJEV

Pogoji so: rušenje stavbe in vzpostavljanje začasnega parkirišča, sprememba podrobnega prostorskega načrta, razpis dvostopenjskega arhitekturnega natečaja in čimprejšnja gradnja novega objekta. »Šele če občina takega investitorja ne bo dobila, se bo rušenja lotila sama,« je dodal.

T. J. G., arhiv DL

»Občina bo z investitorjem vodila dialog za čim večje število javnih parkirišč. Morda to pomeni tudi dodatno etažo, bomo pa vztrajali, da bi nas nakup teh parkirnih mest stal manj, kot pa če bi gradili lastno parkirno hišo,« je še povedal Macedoni.

NAJLAŽJE NAPOLNILA DRŽAVA?

Župan v degradiranem območju Novega trga vidi razvojno priložnost, dodaja pa, da pot do uresničitve ne bo lahka: »Nova stavba mora biti v pretežnem delu namenjena poslovni rabi, delno tudi stanovanjem.«

Bodoči poslovni kompleks bi po njegovem lahko pomagala napolniti država v luči decentralizacije.