Slovenija

Ministrstvo v 7,5 milijona evrov težko prenovo omrežja HKOM

STA/J.P.
13. 8. 2015, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ministrstvo za javno upravo začenja 7,5 milijona evrov vreden projekt prenove jedra državnega komunikacijskega omrežja HKOM. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, bo prenova omogočila učinkovitejše upravljanje omrežja in bistveno zvišala njegovo zmogljivost. Prenovo bo izvajalo podjetje Nil, glavnina del naj bi se zaključila v roku enega leta.

Thinkstock

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da bodo v sklopu prenove prevzeli upravljanje samega omrežja, s čimer bodo bistveno znižali stopnjo odvisnosti od zunanjih izvajalcev. Z zvišanjem zmogljivosti ključnih komponent omrežja pa bodo zvišali prepustnost med ostalimi ključnimi deli omrežja HKOM.

Omrežja HKOM združuje številna lokalna računalniška omrežja ustanov državne in javne uprave, lokalne samouprave in nekaterih podjetij, ki z njimi sodelujejo. Omrežje povezuje okoli 1000 lokacij, na katerih skupaj deluje več kot 2500 lokalnih računalniških omrežij.

Glavnina prenove bo izvedene v prvem letu projekta.

Zadnja večja prenova omrežja je bila izvedena leta 2006, iz razpisne dokumentacije pa je razbrati, da je večina opreme zastarele in neprimerne za uporabo. Načrtovana prenova bo po ocenah ministrstva zadostovala potrebam v naslednjih 10 do 15 letih.

Glavnina prenove bo izvedene v prvem letu projekta, del pa bo implementiran kasneje, glede na potrebe in rast omrežja HKOM. S strani izvajalca, podjetja Nil, bo pri prenovi sodelovalo 10 do 15 strokovnjakov, v strani državne uprave pa pet do šest strokovnjakov. Leta 2014 je bilo v državni upravi sicer zaposlenih približno 960 informatikov.

Razpis za prenovo je bil izveden po postopku konkurenčnega dialoga. V prvi fazi sta bila kot ustrezna izbrana dva ponudnika, poleg podjetja Nil se je za posel potegoval še konzorcij podjetij Astec, SmartCom in Pošta Slovenije.

Damjan Marinšek iz direktorata za informatiko in e-storitve je na lanski konferenci o informacijski varnosti Hek.si opozoril, da omrežje HKOM zaradi pomanjkanja sredstev "drvi proti katastrofi".

Na ministrstvu so na vprašanje odgovorili, da bo prenova omrežja "zadevala vse ključne komponente in elemente, predvsem tudi tiste, z uporabo katerih bo upravljavec omrežja HKOM učinkovito zagotavljal informacijsko varnost".